Deconstructing domesticity: Marriage, divorce, and the modes of production in doris lessing's fiction in the light of Christine Delphy's feminist approach
Aile içi ilişkilerin yapısökümü: Chrıstıne Delphy'nin feminist yaklaşımı ışığında dorıs lessıng'ın kurmacasında evlilik, boşanma ve üretim biçimleri
  1. Tez No: 948764
  2. Yazar: TİLBE LAMPER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Materyalist Feminizm, Ücretsiz Ev İçi Emek, Doris Lessing, Christine Delphy, The Golden Notebook, The Good Terrorist, Materialist Feminism, Unpaid Domestic Labour, Doris Lessing, Christine Delphy, The Golden Notebook, The Good Terrorist
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez, Doris Lessing'in The Golden Notebook ve The Good Terrorist adlı romanlarındaki ev içi baskı ve karşılıksız emek temalarını Christine Delphy'nin materyalist feminist kuramı doğrultusunda incelemektedir. Delphy'nin“domestic mode of production”teorisine dayanarak, kadınların ev içindeki karşılıksız emeğinin yalnızca kişisel bir sorumluluk veya duygusal bir görev değil, ataerkil toplumsal yapılarla bağlantılı bir ekonomik sömürü biçimi olduğu savunulmaktadır. Lessing'in romanlarında tasvir edilen ilerici ya da devrimci çevrelerde dahi, geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri devam eder; kadın karakterler ev işleriyle ilgilenmek, duygusal yük taşımak ve ilişkileri sürdürmekle yükümlü kılınır ve emekleri genellikle göz ardı edilir. The Golden Notebook adlı romanda annelik, boşanma ve duygusal yük gibi meseleler, kadınların sözde özgürlüklerine rağmen görünmez baskılara nasıl maruz kaldığını gözler önüne serer. The Good Terrorist ise, devrimci olduklarını iddia eden bir grubun içinde Alice'in ev işlerinden sorumlu tutulduğunu, yemek pişirdiğini, evi temizlediğini ve grubun uyumunu sağladığını, buna rağmen takdir edilmediğini gösterir. Bu anlatımlar, Delphy'nin, kadınların karşılıksız emeğinden faydalanan, özellikle kendilerinin buna hakkı olduğuna inanan erkeklerin ev içini bir üretim alanı gibi kullandığı yönündeki görüşüyle örtüşmektedir. Tez, Delphy'nin kuramsal çerçevesini kullanarak ev içi emeğin“doğal”ya da“kaçınılmaz”değil, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin temel taşı olduğunu vurgular. Kadın haklarında yasal ilerlemeler sağlanmış olsa da, ev içi emeğin değersizleştirilmesi sorunu hâlen devam etmektedir. Bu çalışma, kurmaca ve gerçek yaşam alanlarında kadınların taşıdığı duygusal, fiziksel ve ekonomik yükleri görünür kılarak, karşılıksız emeğin tanınması ve politik analizinin feminist mücadelenin temel bir parçası olmaya devam ettiğini savunur.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the themes of domestic oppression and unpaid labour in Doris Lessing's The Golden Notebook and The Good Terrorist through the lens of Christine Delphy's materialist feminism. By focusing on Delphy's theory of the domestic mode of production, it argues that women's unpaid domestic labour is not simply a personal responsibility or emotional duty but a form of economic exploitation rooted in patriarchal social structures. Even in progressive or radical environments, such as those portrayed in Lessing's novels, traditional gender roles persist. The female protagonists are expected to take care of the household, perform emotional labour, and sustain relationships while their contributions remain largely unrecognised or taken for granted. In The Golden Notebook, issues such as motherhood, divorce, and emotional burden are presented in ways that reflect the invisible pressures placed on women despite their supposed freedom. Similarly, The Good Terrorist portrays a group of self-proclaimed revolutionaries, yet the protagonist Alice is trapped in traditional roles, responsible for cooking, cleaning, and maintaining the group's unity while receiving no support or appreciation. These portrayals align with Delphy's claim that the domestic sphere functions as a site of production in which women's unpaid labour benefits others—especially men—who behave as if entitled to it. Through the application of Delphy's framework, the thesis highlights how domestic work, often viewed as inevitable, is in fact central to the reproduction of gender inequality. While legal reforms have improved women's rights in many areas, the undervaluation of domestic labour continues to be a key issue. By drawing attention to the emotional, physical, and economic weight carried by women in both fictional and real domestic spaces, this study argues that the recognition and political analysis of unpaid labour remains a necessary part of feminist struggle.