Deconstructing the homonormative: Queer male identities in the novel from the 1960's to the post-millenium
Homonormatifin yapısökümü: 1960'lardan milenyum sonrasına kadar romanda queer erkek kimlikleri
- Tez No: 417881
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yapısöküm, queer, kimlik, cinsellik, Deconstruction, queer, identity, sexuality
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, yapısalcılık sonrası ortaya çıkan Queer kuram çerçevesinde erkek vücudundan ve cinselliğinden temel alarak oluşturulan erkek eşcinsel kimliğinin dilde inşası ve yapıbozumu süreçlerini inceler. Kimlik oluşturma sürecinde, vücut ve cinsellik önemli rol oynadığından, incelenen çalışmalarda eşcinsel romanlar kullanılarak, ana akım erkek incelemesinden sıyrılmış ve böylece erkek vücudunun ve cinselliğinin, ötekinin bakış açısından incelenerek verilmesi hedeflenmiştir. Seçilen romanlar, Christopher Isherwood'tan A Single Man (1962), Alan Hollinghurts'ten The Swimming-Pool Library (1984) ve Jonathan Kemp'ten Twenty-Six (2011) olup, 1960'lardan milenyum sonrasına kadar uzanan bir dönemi kapsar. Romanların başkarakterlerinin incelenmesinde yalnızlık ve içe kapanıklılık duygusundan, cinselliğini ifşa etmeye ve kimliğin dilde parçalanmasına kadar giden bir süreç izlenir.
Özet (Çeviri)
This study analyses the construction and the deconstruction processes of the gay male identities, stemming from the male body and sexuality, in language within the framework of queer theory that emerged after structuralism. As body and sexuality play important roles in the identity making processes novels chosen for this study include gay characters outside mainstream male studies in order to give voice to the“other.”The novels selected: Christopher Isherwood's A Single Man (1962), Alan Hollinghurts' The Swimming-Pool Library (1984) and Jonathna Kemp's Twenty-Six (2011) span from the 1960's to the post-millenium. In analysing the protagonists of each novel, a process, starting from loneliness and shyness to camp sexualities and finally to complete deconstruction of identity in language, is traced.