On the path of finding self: Existential migration in John Steinbeck's The Grapes of Wrath
Kendini bulma yolunda: John Steinbeck'in Gazap Üzümlerinde varoluşsal göç
- Tez No: 948767
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Varoluşsal Göç, Gazap Üzümleri, John Steinbeck, Varoluşçuluk, Göç, Existential Migration, The Grapes of Wrath, John Steinbeck, Existentialism, Migration
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez John Steinbeck'in The Grapes of Wrath (Gazap Üzümleri) (1939) romanı üzerinden varoluşçuluk ve göç kavramlarının kesişim noktası olan varoluşsal göçün nasıl meydana geldiğini ve bireyler üzerindeki etkilerini göstermeyi amaçlamaktadır. Öncelikle bireylerin içinde meydana gelen varoluşsal sancıların insanları göçe itmesiyle gerçekleşen varoluşsal göç, bireyin çıktığı diğer göç türlerinde karşılaştıkları zorluklar sonucunda değişmesiyle birlikte yine varoluşsal göçe dönebilmektedir. İki farklı şekilde meydana gelegelebilen varoluşsal göç, insanları çıktıkları yolculukta bambaşka bireyler haline getirebilmektedir. Ancak bu durum her bireyde değişkenlik göstermekle birlikte, kimi zamanda bireylerin köklerine bağlı kalmalarından dolayı varoluşsal olarak göç edememeleriyle sonuçlanmaktadır. Varoluşsal göçün bu boyutlarını eşsiz olay örgüsünde barındıran The Grapes of Wrath, varoluşsal göçün meydana gelmesi için gerekli koşulların nasıl oluştuğunu, karakterlerin göç esnasında nasıl değiştiklerini yada pasif kaldıklarına dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to demonstrate how existential migration, which is the intersection of the concepts of existentialism and migration, occurs and its effects on individuals through John Steinbeck's novel The Grapes of Wrath (1939). First, existential migration—the phenomenon in which individuals are compelled to migrate due to profound existential distress—can be triggered again when individuals undergo personal growth and transformation as a result of challenges faced during other types of migration. Existential migration, which manifests in two distinct forms, has the potential to profoundly transform individuals during their travels. However, while this dynamic varies from person to person, it can sometimes hinder individuals' ability to pursue opportunities due to an attachment to their roots. The Grapes of Wrath, which includes these dimensions of existential migration in its unique plot, draws attention to how the conditions necessary for existential migration to occur are formed and how the characters change or remain passive during migration.