Qatari mediation and its role in resolving political disputes in Afghanistan
Katar arabuluculuğu ve Afganistan'daki siyasi anlaşmazlıkların çözümündeki rolü
- Tez No: 948788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MURAT KASAPSARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Katar arabuluculuğu, uluslararası arabuluculuk, siyasi çatışmalar, Afganistan, Doha müzakereleri, çatışma çözümü, diplomatik stratejiler, Qatari mediation, international mediation, political conflicts, Afghanistan, Doha negotiations, conflict resolution, diplomatic strategies
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Katar'ın Afganistan'daki arabuluculuğu, özellikle Doha müzakerelerine ev sahipliği yapmasıyla, siyasi çatışmaların çözümünde kritik bir rol oynadı. Katar'ın stratejik diplomatik ilişkileri, tarafsızlığı ve çatışan taraflarla etkileşimi, 2020 Doha Anlaşması'nın imzalanmasına katkıda bulunarak ABD askerlerinin çekilmesinin ve Afganlar arası görüşmelerin yolunu açtı. Ancak, uzun vadeli siyasi istikrarın sağlanması ve bazı Afgan gruplarının dışlanması gibi zorluklar devam etti. Katar'ın arabuluculuğunun uzun vadeli başarısı, sürekli diplomatik angajman ve çatışma sonrası istikrar stratejilerine bağlıdır. Bulgular, barış süreçlerinde kapsayıcılığın, özellikle kadınlar ve etnik azınlıklar gibi dezavantajlı grupların katılımının, barış anlaşmalarının sürdürülebilirliğini artırabilecek bir faktör olduğunu göstermektedir. Katar'ın Afganistan'daki arabuluculuk çabaları, küçük devletlerin uluslararası diplomaside etkili olma potansiyelini vurgulamaktadır. Ancak, uzun vadeli başarı, anlaşmaların uygulanmasını sağlayacak sağlam mekanizmalara bağlıdır. Katar'ın stratejisi kapsayıcılığı, tarafsızlığı ve uzun vadeli istikrarı ön planda tutmaktadır, ancak etkinliği, sürekli diplomatik angajman ve çatışan tarafların müzakere edilen anlaşmalara bağlı kalma istekliliğine bağlıdır. Katar'ın arabuluculuk çabaları, küçük ancak diplomatik olarak esnek devletlerin uluslararası çatışma çözümüne anlamlı katkılar sağlayabileceğini göstererek küresel barış inşası açısından da önemli sonuçlar doğurmaktadır.
Özet (Çeviri)
Qatar's mediation in Afghanistan, particularly through its hosting of the Doha discussions, played a crucial role in resolving political conflicts. Qatar's strategic diplomatic ties, neutrality, and engagement with conflicting parties led to the 2020 Doha Agreement, paving the way for the withdrawal of U.S. troops and intra-Afghan talks. However, challenges such as ensuring long-term political stability and exclusion of certain Afghan factions remained. Qatar's mediation's long-term success relies on sustained diplomatic engagement and post-conflict stabilization strategies. The results underline the need of inclusivity in peace processes, especially the participation of underprivileged groups such women and ethnic minorities, as a factor that can improve the longevity of peace agreements. Qatar's mediation efforts in Afghanistan highlight the potential of small states to influence international diplomacy. However, the long-term success depends on robust mechanisms for enforcing agreements. Qatar's strategy emphasizes inclusivity, impartiality, and long-term stability, but its effectiveness depends on sustained diplomatic engagement and the willingness of conflicting parties to uphold negotiated agreements. Qatar's mediation efforts also have implications for global peacebuilding, suggesting that small but diplomatically agile states can contribute meaningfully to international conflict resolution.