Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin kapsayıcı eğitim ve öz-yeterlik inancının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of physical education and sports teachers' inclusive education and self-efficacy beliefs in terms of various variables
- Tez No: 948953
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMET HAŞIL KORKMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Beden Eğitimi ve Spor öğretmeni kapsayıcı eğitim, tutum, öz-yeterlik, Physical education and sports, Physical education and sports teacher, inclusive education, attitude, self-sufficiency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu çalışmanın amacı Teacher Attitudes to Inclusion Scale [TAIS-R] Ölçeği Türkçeye uyarlanarak geçerlilik ve güvenirlik çalışmasının yapılması, Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerinin kapsayıcı eğitime yönelik tutum ve öz-yeterlik inançlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi, kapsayıcı eğitime yönelik tutum ve öz-yeterlik inançları ile ilgi görüşlerinin alınmasıdır. Çalışmada araştırma yöntemi olarak karma yöntem deseni kullanılmıştır. Nicel araştırma deseni açımlayıcı sıralı desen kullanılırken nitel araştırma deseni olarak özel durum çalışması kullanılmıştır. Çalışmanın verileri 2023-2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Ölçeğin uyarlama çalışması için Bursa ilinde ortaokul ve liselerde görev yapan farklı branşlardan 395 öğretmen katılım göstermiştir. Nicel kısma toplam 560 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni katılırken nitel kısma bu öğretmenler içerisinden 25 kişi dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Fomu”, Türkçe'ye uyarlaması yapılan“Öğretmen Kapsayıcı Eğitim Tutum Ölçeği”,“Öğretmen Öz-Yeterlik İnancı Ölçeği”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme”formundan yararlanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde SPSS 24, AMOS 26 ve MAXQDA 2024 programları kullanılmıştır. Verilerin analizinde Doğrulayıcı Faktör Analizi, Açımlayıcı Faktör Analizi, T-testi, ANOVA, Post Hoc Tukey, Korelasyon ve Regresyon testlerinden yararlanılmıştır. Nicel bulgulara göre Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerinin kapsayıcı eğitim tutum ve öz-yeterlik inanç düzeylerinin orta düzeyde olduğu, cinsiyet, yaş, eğitim durumu, hizmet yılı, görevde bulunulan yer değişkenlerine göre tutum ve öz-yeterliklerinin anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilirken, medeni durum, okul türü, haftalık ders yükü değişkenlerine göre anlamlı bir farklılığa ulaşılmamıştır. Aylık gelir değişkeninde ise sadece öz-yeterlilik açısından anlamlı farklılığa ulaşılmıştır. Bunun yanında Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerini kapsayıcı eğitime yönelik tutum puanları ile öz-yeterlik inancı puanları arasında güçlü düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Nitel bulgulara göre Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerinin kapsayıcı eğitim kavramını farklılık kavramıyla ilişkilendirdikleri, bilgilerini orta düzeyde yeterli gördükleri, kapsayıcı eğitime uygun yöntem ve teknikler kullandıkları, kapsayıcı eğitimle ilgili hizmet içi eğitimlere katılım gösterdikleri ancak yeterli görmedikleri, öğrencilerin ve paydaşların kapsayıcı eğitime dahil olan arkadaşlarına olumlu ve olumsuz davranışlar sergiledikleri belirlenmiştir. Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerinin öz-yeterlik kavramını inanç kavramıyla ilişkilendirdikleri, kendi bilgilerini orta düzeyde yeterli oldukları gördükleri, öz-yeterlikle ilgili hizmet içi eğitimlere katılım gösterdikleri ancak eğitimleri yeterli görmedikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to adapt the bitter Teacher Attitudes to Inclusion Scale [TAIS- R] into Turkish and to conduct a validity and reliability study, to examine the attitudes and self- efficacy beliefs of Physical Education and Sports teachers towards inclusive education in terms of various variables, and to obtain their opinions on attitudes and self-efficacy beliefs towards inclusive education. Mixed method design was used as the research method in the study. While the quantitative research design was used as an exploratory sequential design, a special case study was used as a qualitative research design. The data of the study were collected between 2023-2024. For the adaptation study of the scale, 395 teachers from different branches working in secondary and high schools in Bursa province participated. While a total of 560 Physical Education and Sports Teachers participated in the quantitative part, 25 of these teachers were included in the qualitative part.“Personal Information Form”,“Teacher Inclusive Education Attitude Scale”adapted to Turkish,“Teacher Self-Efficacy Belief Scale”and“Semi-structured Interview”form were used to collect the data. SPSS 24, AMOS 26 and MAXQDA 2024 programs were used to analyse the data. Confirmatory Factor Analysis, Exploratory Factor Analysis, T-test, ANOVA, Post Hoc Tukey, Correlation and Regression tests were used to analyse the data. According to quantitative findings, it was determined that the inclusive education attitude and self-efficacy belief levels of Physical Education and Sports teachers were at a moderate level, and their attitudes and self-efficacy showed significant differences according to the variables of gender, age, education status, years of service, and place of duty, while no significant difference was found according to the variables of marital status, school type, and weekly course load. In the monthly income variable, a significant difference was found only in terms of self-efficacy.In addition, it was determined that there was a strong significant relationship between the attitude scores of Physical Education and Sports teachers towards inclusive education and their self-efficacy belief scores. According to the qualitative findings, it was determined that Physical Education and Sports teachers associated the concept of inclusive education with the concept of diversity, considered their knowledge moderately sufficient, used methods and techniques suitable for inclusive education, participated in in- service trainings related to inclusive education but did not consider them sufficient, and students and stakeholders exhibited positive and negative behaviours towards their friends who were included in inclusive education. It was concluded that Physical Education and Sports teachers associate the concept of self-efficacy with the concept of belief, see their own knowledge as moderately sufficient, participate in in-service trainings related to self-efficacy, but do not consider the trainings sufficient.