Manisa Müzesi örnekleri ile Osmanlı Döneminde kahve kültürü
Coffee culture in the Ottoman Period with Manisa Museum samples
  1. Tez No: 948986
  2. Yazar: NEŞE ÖZDEMİR IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ GÜRBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kahve, Türk Kahvesi Kültürü, Osmanlı Kültürü, Fincan, Cezve, Manisa Müzesi, Coffee, Turkish Coffee Culture, Ottoman Culture, coffee cup, coffee pot, Manisa Museum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, Manisa Müzesi, Etnografya seksiyonunda yer alan 15 adet eser incelenmiştir. Etnografya deposunda eserlerin envanter bilgileri, ölçüleri alınarak fotoğraflama çalışması yapılmıştır. Ayrıca kahvenin keşfinden itibaren yayılım gösterdiği coğrafyalar ile ilgili bilgiler verilerek Osmanlı Döneminde kahve tüketimine verilen önem üzerinde durulmuştur. Kahve, hazırlık ve sunum aşamasında pek çok süreçten geçen bir tüketim maddesidir. Bu bağlamda kahvenin tarih içerisindeki seyrini inceledikten sonra hazırlık ve sunum aşamasında geçirdiği süreçler açıklanmıştır. Katalog kısmında Manisa Müzesi, Etnografya deposunda yer alan kahve kültürüne ilişkin eserler, malzeme, işlev, süsleme özellikleri bakımından incelenmiştir. Değerlendirme ve sonuç kısmında katalog çalışması tamamlanan eserler ile diğer müze kataloglarında yer alan ve müzayede sayfalarında bulunan eserler karşılaştırma yoluna gidilerek benzer ve farklı yanları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, 15 artifacts in the Ethnography section of Manisa Museum were examined. Inventory information and measurements of the artifacts in the ethnography warehouse were taken and photographed. In addition, by giving information about the geographies where coffee has spread since its discovery, the importance given to coffee consumption in the Ottoman Period has been emphasized. Coffee is a consumable that goes through many processes during preparation and presentation. In this context, after examining the course of coffee in history, the processes it goes through during the preparation and presentation stages are explained. In the catalog section, the artifacts related to coffee culture in the Ethnography Depot of Manisa Museum are examined in terms of material, function and ornamentation features. In the evaluation and conclusion section, the similarities and differences between the artifacts in the catalog and the artifacts in other museum catalogs and auction pages are compared.