Bilgesu Erenus'un tiyatroları
Theatres of Bilgesu Erenus
  1. Tez No: 948985
  2. Yazar: DUYGU MAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM ARDALI BÜYÜKARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgesu Erenus, contemporary theatre, dramaturgy, play analysis, Turkish theatre
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 398
Özet
Türk edebiyatında oyun yazarı kimliğiyle öne çıkan, aynı zamanda senaryo ve roman türlerinde de eserler kaleme almış olan Bilgesu Erenus üzerine yapılmış bilimsel çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu tezde, Erenus'un aydın kimliği ve sanat anlayışı hakkında verilen bilgilerin ardından, yazarın ulaşılabilen 21 oyunu dönemsel bağlamlarıyla birlikte dramaturji odaklı bir yaklaşımla incelenmiş; dramatik kurgu unsurları, düşünsel yönelimler ve anlatım biçimleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Tezin giriş bölümünde, yazarın eserlerinin üretildiği dönemin tiyatro atmosferine genel bir bakış sunulmuştur. İkinci bölümde, Bilgesu Erenus'un yaşamı, aydın kimliği, sanat anlayışı ve eserleri kapsamlı biçimde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise oyunları, yazarın kendi sınıflandırmasına uygun şekilde“kent seyirlik oyunları”,“belgesel oyunlar”,“biyografik oyunlar”,“müzikli oyunlar”ve“diğer oyunlar”başlıkları altında tasnif edilmiştir. Sonuç bölümünde, Erenus'un içinde bulunduğu tarihsel ve düşünsel bağlam ile bu bağlamın metinlere yansıması, biçimsel tercihlerle birlikte değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, yazarın oyun yazımına yön veren temel dinamikler ile metinlerin özgün yapısal özellikleri arasındaki ilişki incelenmiş; oyunların hangi düşünsel ihtiyaçlara yanıt verdiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Scientific studies on Bilgesu Erenus, who stands out as a playwright in Turkish literature and has also written works in the genres of screenplay and novel, are quite limited. In this thesis, following the information about Erenus's intellectual identity and understanding of art, 21 accessible plays of the author are analysed with a dramaturgy-oriented approach together with their periodical contexts; they are evaluated in line with the elements of dramatic fiction, intellectual orientations and narrative forms. In the introduction part of the thesis, an overview of the theatre atmosphere of the period in which the author's works were produced is presented. In the second chapter, Bilgesu Erenus' life, intellectual identity, understanding of art and her works are discussed comprehensively. In the third part, the plays are classified under the headings of“urban theatre plays”,“documentary plays”,“biographical plays”,“plays with music”and "other plays in accordance with the author's own classification. In the conclusion section, the historical and intellectual context in which Erenus lived and the reflection of this context on the texts are evaluated together with the stylistic preferences. In this framework, the relationship between the basic dynamics shaping the author's playwriting and the unique structural features of the texts is analysed, and it is tried to reveal which intellectual needs the plays respond to.