Yabancı uyruklu öğrencilerle çalışan okul psikolojik danışmanlarının rehberlik programını uygularken karşılaştıkları sorunlar ve kültüre duyarlık algıları
Problems faced by school psychological counselors working with foreign students when implementing the guidance program and their perceptions of cultural sensitivity
- Tez No: 948996
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB HAMURCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çok kültürlülük, Kültüre duyarlık, Rehberlik programı, Rehberlik servisi, Multiculturalism, Cultural Sensitivity, Guidance Program, Guidance Service
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada Kayseri ili Kocasinan, Melikgazi ve Talas ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda yabancı uyruklu öğrencilerle çalışan okul psikolojik danışmanlarının rehberlik programını uygularken yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların kültüre duyarlık algılarıyla ilgili olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma, karma araştırma yöntemi olup açımlayıcı sıralayıcı desen kullanılmıştır. 2023- 2024 eğitim öğretim yılında Kayseri ili Kocasinan, Melikgazi, Talas, ilçelerindeki MEB'e bağlı okullarda görev yapan 701 okul psikolojik danışmanı çalışmanın evrenini, bu evrenden tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 200 okul psikolojik danışmanı ise örneklem grubunu oluşturmuştur. Okul psikolojik danışmanlarının çok kültürlülük algılarını ölçmek için“Çok Kültürlülük Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerde cinsiyet değişkeninde t-testi; ilçe, okul türü, meslek yılı ve yaş değişkenlerinde tek yönlü Anova ve Scheffe testleri kullanılmıştır. Öğrenim durumu değişkeninde Mann-Whitney-U; medeni durum değişkeninin analizinde ise Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında gönüllü 20 katılımcı ile görüşme yapılmıştır. Bu görüşmelerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okul psikolojik danışmanlarının çok kültürlülük algısının okul türü, meslek yılı ve yaştan etkilendiği bulunurken, rehberlik programını uygularken en çok yaşanan sorunlar olarak katılımcıların ortak noktada buluştuğu konular dil bilmeme ve aile ilgisizliği olduğu bulgular ekseninde ortaya çıkmış ve bu eksende öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the problems faced by school psychological counselors working with foreign students in implementing guidance programs and whether these problems are related to the counselors' perceptions of cultural sensitivity were identified in schools affiliated with the Ministry of National Education in Kocasinan, Melikgazi and Talas districts of Kayseri. The research is a mixed-method study using an explanatory sequential design. In the 2023–2024 academic year, the study included 701 participants from MEB-affiliated schools in Kayseri's Kocasinan, Melikgazi, and Talas districts, with 200 selected through stratified sampling. The“Multicultural Perception Scale”was used to measure the multicultural perceptions of school psychological counselors. In the data analysis, the t-test was used for the gender variable; one-way ANOVA and Scheffe tests were used for the district, school type, years in the profession, and age variables. The Mann-Whitney U test was used for the educational status variable, and the Kruskal-Wallis test was used for the marital status variable. In the qualitative part of the study, interviews were conducted with 20 psychological counselors, and the content analysis method was used to analyze these interviews. The study found that the multicultural perception of psychological counselors was influenced by school type, years in the profession and age. The most common problems encountered in implementing the guidance program were found to be language barriers and lack of family involvement.