Taraftarlar perspektifinden amatör futbol spor kulüplerine güven düzeyinin incelenmesi
An examination of the trust level in amateur football sports clubs from the perspective of fans
- Tez No: 949008
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ARAÇ ILGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol Kulübü, Taraftar, Güven, Football Club, Fans, Trust
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Futbol, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla toplumun pek çok alanında etkili olan bir olgudur. Taraftarlar, kulüplerle kurdukları duygusal bağ aracılığıyla sadakat geliştirirken, tüketime yönelik davranışları da şekillendirmektedir. Taraftar güveni ve aidiyeti, yalnızca profesyonel kulüpler değil, amatör futbol kulüpleri açısından da önemli bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Bu araştırmada, taraftarların amatör futbol kulüplerine olan güven düzeyleri hem nicel hem de nitel yöntemlerle incelenmiştir. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu, Açak ve Karademir (2019) tarafından geliştirilen“Spor Kulübüne Güven Ölçeği”ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Beşli Likert tipi olarak yapılandırılan ve toplam 22 maddeden oluşan ölçek; antrenöre güven, kulüp başkanına güven ve sporcuya güven olmak üzere üç alt boyuttan oluşmaktadır. Nitel veriler ise, uzman görüşleri doğrultusunda oluşturulan ve üç açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma Yozgat ilinde gerçekleştirilmiş olup, nicel veriler 192 kadın ve 410 erkek olmak üzere toplam 602 katılımcıdan elde edilmiştir. Nitel veri toplama sürecine ise 4 kadın ve 9 erkek olmak üzere toplam 13 katılımcı dâhil edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen bulgular, amatör spor kulüplerine duyulan güven algısının demografik değişkenler bağlamında nasıl farklılık gösterdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin, amatör futbol kulüplerinin taraftar ilişkileri bağlamında literatüre katkı sunacağı değerlendirilmektedir. Nicel bulgular doğrultusunda, güven düzeylerinin cinsiyet, meslek, eğitim düzeyi ve sosyoekonomik durum gibi demografik faktörlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Özellikle kadın katılımcıların kulüp başkanına, antrenörlere ve sporculara yönelik güven düzeylerinin erkek katılımcılara kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Nitel verilerin analizinde ise, sporcuların mesleki kariyer süreçleri, takım içi dayanışma ve özverili performanslarının güven algısını şekillendiren temel unsurlar arasında yer aldığı tespit edilmiştir. 2025, xiii +93 Sayfa
Özet (Çeviri)
Football is a phenomenon that significantly influences various aspects of Society through its economic, social, and cultural dimensions. Supporters develop loyalty through their emotional attachment to clubs and shape consumption related behaviors accordingly. Fan trust and a sense of belonging are considered important factors not only for professional clubs but also for amateur football clubs. This study examines supporters' trust levels in amateur football clubs using both quantitative and qualitative methods. The data collection tools included a Personal Information Form, the“Trust in Sports Club Scale”developed by Açak and Karademir (2019), and a semi-structured interview technique. The scale, structured as a five-point Likert-type instrument and consisting of 22 items, comprises three sub-dimensions: trust in the coach, trust in the club president, and trust in the athlete. Qualitative data were obtained through a semi-structured interview form consisting of three open-ended questions developed based on expert opinions. The research was conducted in Yozgat, Turkey. Quantitative data were collected from a total of 602 participants, including 192 women and 410 men. In the qualitative phase, 13 participants (4 women and 9 men) were interviewed. The findings aim to reveal how trust in amateur sports Clubs varies based on demographic variables. The Results are expected o contribute to the literature on supporter relations in amateur football club. Quantitative finding syndicated that trust levels significantly differed according to demographic factors such as gender, occupation, education level, and socioeconomic status. Notably, female participants demon started higher levels of trust in club presidents, coaches, and athletes compared tomale participants. The analysis of qualitative data revealed that athlete' Professional career development, team solidarity, and dedicated performance were key factors shaping trust perceptions. 2025, xii + 93Pages