Yönetici Hemşire Araştırma Liderliği Ölçeği'nin Türkçe uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish adaptation of the Manager Nurse Research Leadership Scale: Validity and reliability study
- Tez No: 949074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ÖZEN BEKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Liderlik, Yönetici Hemşire, Araştırma, Nursing, Leadership, Nurse Manager, Research
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma Yönetici Hemşire Araştırma Liderliği Ölçeği' ni Türk kültürüne uyarlayarak hemşirelik literatürüne kazandırılması amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma kurum izinleri ve etik kurul onayı alınarak Ocak 2024 ve Haziran 2024 yılları arasında yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak, kişisel bilgi formu ve yönetici hemşire araştırma liderliği ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin psikometrik özellikleri Düzce ilinde görev yapan 300 hemşire üzerinde test edilmiştir. Çalışmaya katılan hemşirelerin %71,7'si kadın ve yaş ortalaması 34.28±7.76'dır. Katılımcıların %70,76'sı lisans mezunu olup, %53,33'ü devlet hastanesinde, %34'ü yoğun bakım biriminde çalışmaktadır. Ölçek uyarlamasında, çeviri, uzman paneli, geri çeviri ve pilot uygulama aşamaları izlenmiştir. Ölçeğin geçerliğinin değerlendirilebilmesi için, kapsam geçerliğine, görünüş geçerliğine, madde analizine ve yapı geçerliğine bakılmıştır. Ölçeğin güvenirlik analizi için Cronbach alfa, McDonald Omega, Spearman-Brown yarıya bölme ve test- re test katsayıları hesaplanmıştır. Çalışmanın bulguları; YHALÖ' nün Türkçe uyarlamasında açıklayıcı faktör analizi sonucunda ölçekteki 15 madde için tek boyutlu bir model belirlenmiştir. Açıklayıcı faktör analizinde elde edilen tek faktörlü yapı, toplam varyansın %73,64'ünü açıklamaktadır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda model anlamlı bulunmuş (χ²=109,95, p=0,075) ve elde edilen model uyum indeksleri (χ²/sd= 1,17, CFI=0,99, RMSEA=0,027, SRMR=0,038, RMR= 0,055, NFI= 0,99, NNFI= 0,99, GFI= 0,99, AGFI= 0,99) ile iyi düzeyde uyum göstermiştir. Ölçeğin güvenirlik bulguları incelendiğinde; Cronbach α ve McDonald Omega katsayıları 0,97, Spearman-Brown katsayısı 0,94, ve test-tekrar test sınıf içi korelasyon katsayısı 0,97 olarak saptanmıştır. Bu sonuçlar ölçeğin mükemmel düzeyde güvenilir olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak; Yönetici Hemşire Araştırma Liderliği Ölçeği Türkçe uyarlaması geçerli ve güvenilir bir ölçektir ve yönetici hemşirelerin araştırma liderliği yetkinliklerini belirlemek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to adapt the Nurse Manager Research Leadership Scale into Turkish and introduce it to the nursing literature. The study was conducted between January 2024 and June 2025 with institutional permissions and ethics committee approval. Personal information form and nurse manager research leadership scale were used as data collection tools. The psychometric properties of the scale were tested on 300 nurses working in Duzce province. 71.7% of the nurses participating in the study were female and the average age was 34.28±7.76. 70.76% of the participants stated that they had a bachelor's degree, 53.33% worked in a state hospital, and 34% worked in an intensive care unit. In the adaptation of the scale, translation, expert panel, back-translation and pilot application stages were used. In order to evaluate the validity of the scale, content validity, face validity, item analysis and construct validity were examined. Cronbach alpha, McDonald omega, Spearman-Brown split half and test-retest coefficients were calculated for the reliability analysis of the scale. Findings of the study; As a result of the Exploratory Factor Analysis in the Turkish adaptation of YHALÖ, a one-dimensional model was determined for 15 items in the scale. The single-factor structure obtained in the explanatory factor analysis explains 73.64% of the total variance. As a result of the confirmatory factor analysis, the model was found to be significant (χ²= 109.95, p= 0.075) and it showed a good level of fit with the obtained fit indices (χ²/df= 1.17, CFI=0.99, RMSEA=0.027, SRMR=0.038, RMR= 0.055, NFI= 0.99, NNFI= 0.99, GFI= 0.99, AGFI= 0.99). When the reliability findings of the scale were examined; Cronbach α and McDonald Omega coefficients were found to be 0.97, Spearman-Brown coefficient was found to be 0.94, and test-retest intraclass correlation coefficient was found to be 0.97. These results show that the scale is perfectly reliable. In conclusion; The Turkish adaptation of the Nurse Manager Research Leadership Scale is a valid and reliable scale and can be used to determine the research leadership competencies of nurse managers.