Prekarya bağlamında karakter aşınması: Ken Loach sineması
Character corrosion in the context of the precariat: the cinema of Ken Loach
  1. Tez No: 949135
  2. Yazar: BURHAN AĞBABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Fine Arts, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Prekarya, Karakter Aşınması, Ken Loach, Precariat, Corrosion of Character, Ken Loach
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Neoliberal politikalar ile birlikte çalışma hayatı esnekleşmiş ve emek her geçen gün güvencesiz bir hale büründürülmüştür. 2008 yılındaki küresel krizden sonra kendisini daha net olarak gösteren bu uygulamalar sonrası, emek sınıfındaki insanların hak kayıpları önemli oranda arttığı gözlemlenmektedir. Güvencesizlik ve proletarya kelimelerinden türetilen prekarya kavramı da bu düzen içerisinde çalışan insanları tanımlamak ve onların yaşam biçimlerinin anlamlandırmak için kullanılmaktadır. Günümüz emek sınıfının sahip olduğu özellikler, sorunlar ve kaygılar kendisine özgü bir sınıf olan prekaryayı doğurduğu gibi; mevcut çalışma koşulları aynı zamanda bu sınıfa mensup insanların karakterlerin de aşınmalara yol açmaktadır. Sinema anlatıları içerisinde de daha fazla görünür olmaya başlayan prekarya sınıfına mensup insanların maruz kaldığı sorunlar yönetmenler tarafından ele alınıp izleyiciye aktarılmaktadır. Çalışma içerisinde, bu anlatılara örnek teşkil eden ve yönetmenliğini Ken Loach'un yaptığı I, Daniel Blake (Ben, Daniel Blake, 2016) ve Sorry, We Missed You (Üzgünüz, Size Ulaşamadık, 2019) filmlerinin prekarya kavramı ile olan ilişkileri ele alınarak incelenmiştir. Filmlerdeki karakterlerin yaşamış olduğu süreç, bu sınıfa özgü özellikler ve yansımalar ile birlikte değerlendirilerek; karşılaştıkları tahribat ve karakterlerindeki aşınmalar bir arada değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, filmlerdeki ana ve yan karakterlerin çalışma hayatları içerisinde veya iş kayıpları sonrası prekarizasyon süreci yaşadıkları ve karakterlerinde aşınmalara neden olduğu gözlenmiştir. Araştırma, metinsel film analiz yöntemi ile ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
With the neoliberal policies, working life has become flexible and labour has become precarious day by day. After the 2008 global crisis, the loss of rights of the labour class has increased significantly. The concept of precariat, derived from the words precarity and proletariat, is used to define people working in this order and to make sense of their way of life. The characteristics, problems and concerns of today's labour class have given birth to a class of its own, the precariat, and the current working conditions also lead to the erosion of the characters of people belonging to this class. The problems faced by people belonging to the precariat class, which have become more visible in cinema narratives, are addressed by directors and conveyed to the audience. In this study, the relationship between the films I, Daniel Blake (2016) and Sorry, We Missed You (2019), directed by Ken Loach, which are examples of these narratives, and their relationship with the concept of precariat are examined. The process experienced by the characters in the films was evaluated together with the characteristics and reflections specific to this class; the destruction they faced and the erosion of their characters were evaluated together. In this context, it has been observed that the main and side characters in the films have experienced a process of precarisation during their working lives or after job losses, which has caused erosion in their characters. The research was handled by textual film analysis method.