Representation of precarious labor and city outskirts in the late cinema of Turkey
Güvencesiz emek ve kent kıyılarının son dönem Türkiye sinemasında temsili
  1. Tez No: 353313
  2. Yazar: FUNDA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Z. TÜL AKBAL SÜALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Son Dönem Türkiye Sineması, Kent, Kentsel Mekan, Güvencesiz Emek, Late Cinema in Turkey, City, Urban Space, Precarious Labor
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma güvencesiz emek ve kent kıyılarının son donem Türkiye sinemasında nasıl temsil edildiği ile ilgilenmektedir. Konunun tartışması Türkiye sinemasında yer alan beş güncel film üzerinden gerçekleştirilmiştir (Bahti Kara, Patterson, 2009; Baska Semtin Cocuklari, Bulut, 2008, Kara Kopekler Havlarken, Er & Gorbach 2009; Neseli Hayat, Erdogan, 2009 and Zerre, Tepegoz, 2012). Bu filmlerin ana karakterleri, sürekli olarak iş bulma mücadelesi veren ve kent kalabalıkları içerisinde var olmaya çalışan toplumun en hassas kesiminde yer alan karakterler olarak düşünülebilir. Filmlerde yer alan temsillerin günümüz sosyal dinamikleri ile ilişkisini kurabilmek adına öncelikle sosyal sınıflar, prekarya, post-Fordizm, ekonomik kriz, neoliberalizm, emek piyasasının koşulları, işsizlik değerleri, mekânsal ayrışma, mekânın dönüşümü ve üretimi, gecekondu, varoş ve suç ilişkisi gibi kavramlar incelenmiştir. Bu kavramlara dayanarak filmler bir sosyolojik okuma denemesine tabi tutulmuştur. Bunların sonucunda, endüstrileşme sonrası kentlerde oluşan iş fırsatlarının çoğunlukla onur kırıcı hizmet sektörü işler olduğu gözlemlenmiş ve karakterlerimizin bu ortamda iki seçim arasında kaldıkları görülmüştür, ölmek ya da kabullenmek. Dayanışma gibi kavramların hiç işlenmemesi ya da sınırlı bir anlatımda kalması bize bu filmlerin orta sınıf bakış açısını yeniden ürettiğini ve alt sınıfları bu çerçeveden çizdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the representation of precarious laborers and city outskirts in the late cinema of Turkey. To discuss the matter, five contemporary films of recent cinema (Bahti Kara, Patterson, 2009; Baska Semtin Cocuklari, Bulut, 2008, Kara Kopekler Havlarken, Er & Gorbach, 2009; Neseli Hayat, Erdogan, 2009 and Zerre, Tepegoz, 2012) are selected to investigate how the most vulnerable segment of the population is represented as they struggle to find work and survive among the urban masses. In order to compare the representations with the present social dynamics, the notions of social classes, precariat, post-Fordism, economic crises, neoliberalism, employment trends, spatial segregation, transformation and production of space, gecekondus, varos and crime are discussed. Through the introduction of these notions, this study attempts to provide a sociological reading of films. It is concluded that with de-industrialization, metropolises often provide low dignity service jobs whereas the characters of the films have two choices, either to die or to comply. The concept of solidary is often neglected in the films and therefore it is argued that films reproduce middle class point of view and define lower classes within this perspective.