Women and precarity in contemporary cinema
Güncel sinemada kadın ve güvencesizlik
- Tez No: 469956
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜRATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Güvencesizlik, Interzone, Kadın Film Yapımcıları, Kadın Kahramanlar, Prekarya, Interzone, Precariat, Precarity, Women Filmmakers, Women Protagonists
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez temel olarak güvencesizlik ve onunla bağlantılı prekarya (sosyal sınıf olarak), kırılganlık ve güvencesizleştirme gibi terimlere odaklanmaktadır. Bu sosyolojiye dayalı çerçevede, Türkiye ulusal sinemasından altı film, ulusötesi sinemadan üç tane film seçilmiştir. Bu filmler kronojik sırayla Belmin Söylemez'in Şimdiki Zaman'ı (2012), Yeşim Ustaoğlu'nun Araf'ı (2012), Pelin Esmer'in Gözetleme Kulesi (2012), Deniz Akçay'ın Köksüz'ü (2013), Emine Emel Balcı'nın Nefesim Kesilene Kadar'ı (2015) ve Ahu Öztürk'ün Toz Bezi'dir (2015). Ulusötesi bağlamda, sırasıyla İsveç, Amerika Birleşik Devletleri ve Romanya olmak üzere üç film seçilmiştir. Bunlar Gabriale Pichler'in Äta Sova Dö (Ye Uyu Öl, 2012), Andrea Arnold'ın American Honey (2016), and Teodora Ana Mihai'in Waiting for August (2014) filmleridir. Çalışmanın ana fikri bu filmlerde gözlemlenen güvencesizliğin birbirleriyle nasıl bağlanabileceğidir. Çalışma hem çalışma hem de sosyo-ontolojik açıdan kadınların erkeklerden daha güvencesiz olduğunu gösterir. Ancak, güvencesizliğin temsil edildiği ve kadın ana karakterlerin olduğu bu filmlerde kadınlar karşılaştıkları güvencesizliklerle başa çıkmaya çalışırken, erkek karakterlerin negatif nihilizme daha yakın olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis mainly focuses on precarity and the terms related with it such as precariat (as a social class), precariousness, and precarization. Within this sociological framework, six films from national cinema of Turkey and three films from outside of specified national cinema have been chosen. These films are Belmin Söylemez's Present Tense (2012), Yeşim Ustaoğlu's Somewhere in Between (2012), Pelin Esmer's Watchtower (2012), Deniz Akçay's Nobody's Home (2013), Emine Emel Balcı's Until I Lose My Breath (2015) and Ahu Öztürk's Dust Cloth (2015). From transnational cinemas respectively from Sweden, the USA, and Romania; Gabriale Pichler's Äta Sova Dö (Eat Sleep Die, 2012), Andrea Arnold's American Honey (2016), and Teodora Ana Mihai's Waiting for August (2014) have been chosen. The main aim of this study is to examine what connects the women protagonists in these particular films. The study argues that in terms of socio-ontological and labour conditions; women might seem more precarious than men. However, in the representation of precarious working women films by the women filmmakers, the female protagonist try to mitigate their precarity whereas men are on the edge of nihilism; i.e. simply being indifferent to their precarious conditions in the broadest sense.