Sovyetler Birliğinin dağılış sürecinin Türk yazılı basınına yansıması (1987-1991)
The process of collapse of the SSCB reflects on the Turkish written media ( 1987-1991)
  1. Tez No: 949255
  2. Yazar: KÜBRA KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: SSCB, Gorbaçov, Cumhuriyetler, Glasnost, Perestroyka, USSR, Gorbachev, Republics, Glasnost, Perestroyka
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bolşevik İhtilali ile birlikte SSCB'de yeni bir yönetim sistemi kurulmuştur. Bu yönetim sistemi, SSCB'yi dünyanın en güçlü ülkelerinden biri haline getirmesine rağmen, zamanla tıkanmalar yaşamaya başlamıştır. Bu tıkanmaları gidermek ve SSCB'yi daha güçlü hale getirmek için, Gorbaçov yeni fikirler ileri sürmüştür. Glasnost ve Perestroyka adı verilen açıklık ve yeniden yapılanma politikalarıyla birlikte SSCB'de daha önce görülmemiş pek çok yenilik yapılmıştır. Ancak bu yenilikler, teoride planlanan başarıyı pratikte, ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı yakalayamamıştır. SSCB'nin ekonomik ve siyasi krizi, 1980'lerin sonlarında cumhuriyetler arasında bağımsızlık hareketlerini tetiklemiştir.. Baltık'ta başlayan ayaklanmalar kısa sürede diğer cumhuriyetlere de yayılmış ve cumhuriyetler bağımsızlık için gösteriler düzenlemeye başlamışlardır. 1991 yılında, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) dağılmasını hızlandıran en önemli olaylardan biri, Olağanüstü Hal Komitesi tarafından Mihail Gorbaçov'a yönelik gerçekleştirilen darbe girişimiydi. Darbe girişimi, Birliğin siyasi ve ekonomik temellerini sarsmış ve dağılma sürecini önemli ölçüde tetiklemiştir. Komite, Gorbaçov'un sağlık sorunları nedeniyle yönetimde olmayacağını ilan ederek, yönetime el koymaya çalışmıştır. Ancak, Yeltsin'in liderliğindeki halkın direnişiyle bu girişim başarısız olmuştur. Komünist Parti, darbeye destek verdiği gerekçesiyle kapatılmıştır. Cumhuriyetlerin Bağımsız Devletler Topluluğuna üye olması ise SSCB'nin dağılmasını tamamlayan son olay olmuştur. SSCB'nin dağılımı, 20. yüzyılın en önemli siyasi olaylarından biri olmuştur. Türk ulusal basınında yer alan haberler, SSCB'nin dağılmasının ekonomik, siyasi ve sosyal nedenlerine dair önemli ipuçları sunmaktadır. Bu çalışma, Türk ulusal basınında yer alan haberler ışığında, SSCB'nin dağılışının nedenlerini ve Türk basınına yansımasını 1987-1991 yılları arasında incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the Bolshevik Revolution, a new system of governance was established in the USSR. Although this system of governance made the USSR one of the most powerful countries in the world, it started to experience blockages over time. In order to overcome these blockages and make the USSR stronger, Gorbachev put forward new ideas. With the policies of openness and restructuring called Glasnost and Perestroika, many unprecedented innovations were introduced in the USSR. However, these innovations did not achieve the success planned in theory in practice due to economic and social reasons. The USSR's economic and political crisis triggered independence movements among the republics in the late 1980s. The uprisings that started in the Baltics soon spread to other republics and republics started to organize demonstrations for independence. In 1991, one of the most important events that accelerated the disintegration of the Union of Soviet Socialist Republics (USSR) was the coup attempt against Mikhail Gorbachev by the Emergency Committee. The coup attempt shook the political and economic foundations of the Union and significantly triggered the disintegration process. The Committee tried to seize power by declaring that Gorbachev would not be in power due to health problems. However, this attempt failed due to the resistance of the people led by Yeltsin. The Communist Party was shut down for supporting the coup. The membership of the republics to the Commonwealth of Independent States was the last event that completed the dissolution of the USSR. The dissolution of the USSR was one of the most important political events of the 20th century. The news in the Turkish national press provide important clues about the economic, political and social reasons for the dissolution of the USSR. This study aims to analyze the reasons for the dissolution of the USSR and its reflection on the Turkish press in the light of the news in the Turkish national press between 1987 and 1991.