Farklı polisaj sistemlerinin renk adaptasyon yeteneği yüksek üniversal kompozitlerin renk değişikliği, yüzey pürüzlülüğü ve bakteriyel adezyonuna etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different polishing systems on color change, surface roughness and bacterial adhesion of universal composites with high color adaptation capability
  1. Tez No: 949269
  2. Yazar: EBRU YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE GİZEM YENİDÜNYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: bakteriyel adezyon, üniversal kompozit, polisaj sistemi, bacterial adhesion, universal composite, polishing system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Çalışmamızda farklı polisaj sistemlerinin üniversal kromatik kompozitlerin renk değişikliği, yüzey pürüzlülüğü ve bakteriyel adezyonuna olan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada Brilliant EverGlow, Clearfil Majesty Esthetic, Neo Spectra ST HV ve Omnichroma kompozitlerinin her birinden 52 adet olmak üzere toplamda 208 örnek hazırlanmıştır. Her bir kompozit grubundaki örnekler polisaj sistemlerine göre (kontrol grubu-Mylar Strip, OneGloss, OptiDisc ve Clearfil Twist Dia) n=13 olacak şekilde rastgele 4 alt gruba ayrılmış, polisaj sistemlerinin uygulanmasının ardından her alt gruba ait 1 adet örnek taramalı elektron mikroskobunda incelemek üzere kullanılmıştır. Renk değerleri spektrofotometre ile, pürüzlülük ise mekanik profilometre ile ölçülmüştür. Bakteriyel adezyon deneyinde pelikıl oluşumu amacıyla örnekler tükürükte 1 saat bekletilmiş, Streptococcus mutans içeren süspansiyon eklenerek 24 saat 37°C'de inkübasyona bırakılmıştır. Deney aşamalarını takiben her örnek için 50'şer µl besiyerine ekim yapılmış, 24 saat boyunca CO2'li ortamda 37°C'de inkübe edilmiştir. İnkübasyon işleminin ardından oluşan koloniler sayılıp mililitre başına koloni oluşturan birim (cfu/ml) cinsinden hesaplanmıştır. Daha sonra örnekler 12 gün boyunca kahve ile renklendirilmiş, polisaj işlemleri sonrası ve renklendirme prosedürü sonrası ölçümler yapılmış, renk değişikliği CIEDE2000 formülüyle hesaplanmıştır. Bulgular: Clearfil Majesty Esthetic, en az renk değişikliğinin olduğu kompozittir. Tüm kompozit gruplarında Mylar Strip grubu en fazla renk değişikliğinin görüldüğü gruplar olurken; OneGloss, OptiDisc ve Clearfil Twist Dia polisaj sistemleri arasında anlamlı fark yoktur. Omnichroma en az yüzey pürüzlülüğü sergileyen kompozit olmuştur. Bakteriyel adezyon bulgularında ise en yüksek değerler tüm kompozitler için Mylar Strip gruplarında görülmüş, yüzey pürüzlülüğü ile bakteriyel adezyon değerleri arasında sadece Omnichroma'nın Mylar Strip grubunda anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur. Yüzey pürüzlülük değerleri ile ΔE00 arasında ise, tüm gruplar için anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmada yer alan grupların tümünün ΔE00 değeri, klinik olarak kabul edilebilir eşik düzeyden (ΔE00=1,8) yüksek bulunmuştur. Pürüzlülük değerleri tüm gruplarda 0,2 µm'den azdır. Bakteriyel adezyon değerleri kompozit materyalden ve polisaj sisteminden etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of different polishing systems on discoloration, surface roughness and bacterial adhesion of universal chromatic composites. Method: In the study, a total of 208 samples were prepared, 52 of each of Brilliant EverGlow, Clearfil Majesty Esthetic, Neo Spectra ST HV and Omnichroma composites. The samples in each composite group were randomly divided into 4 subgroups (n=13) according to the polishing systems (Mylar Strip, OneGloss, OptiDisc and Clearfil Twist Dia) and 1 sample from each subgroup was used to be examined in scanning electron microscope (SEM) after the polishing systems were applied. Color values were measured by spectrophotometer and roughness was measured by mechanical profilometer. In the bacterial adhesion experiment, the samples were soaked in saliva for 1 hour for pellicle formation, a suspension containing Streptococcus mutans was added and incubated at 37°C for 24 hours. Following the experimental steps, 50 µl of medium was inoculated for each sample and incubated at 37°C with CO2 for 24 hours. After incubation, the colonies formed were counted and calculated as colony forming units per milliliter (cfu/ml). Then, the samples were stained with coffee for 12 days, measurements were made after polishing and after the staining procedure, and and the color change was calculated with the CIEDE2000 formula. Results: Clearfil Majesty Esthetic was the composite with the least discoloration. In all composite groups, Mylar Strip group had the highest discoloration, while there was no significant difference between OneGloss, OptiDisc and Clearfil Twist Dia polishing systems. Omnichroma was the composite with the least surface roughness. In the bacterial adhesion findings, the highest values were observed in the Mylar Strip groups for all composites, and a significant positive correlation was found between surface roughness and bacterial adhesion values only in the Mylar Strip group of Omnichroma. No significant correlation was found between surface roughness values and ΔE00 for all groups. Conclusion: The ΔE00 values of all groups in the study were higher than the clinically acceptable threshold level of ΔE00=1.8. Roughness values were less than 0.2 µm in all groups. Bacterial adhesion values were affected by the composite material and polishing system.