Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığında irisin düzeyinin elastografi ile karşılaştırılması
Comparing irisin levels with elastography in nonalcoholic fatty liver disease
  1. Tez No: 949289
  2. Yazar: BETÜL KUZEYLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı, irisin, elastografi, Non-alcoholic fatty liver disease, irisin, elastography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığında İrisin Düzeyinin Elastografi İle Karşılaştırılması Amaç: Yağlı karaciğer (hepatosteatoz), alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) patogenezindeki en erken anormallik olup, insülin direnciyle ilişkili metabolik risk faktörlerine ve metabolik sendroma bağlıdır. Kontrolsüz vakalarda steatohepatit, fibroz, siroz, hepatoselüler karsinoma (HCC) progrese olup ve mortal seyredebilmektedir. Biz çalışmamızda nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı olan bireyler ve kontrol gurubu arasındaki yaş ,cinsiyet, vücut kitle indeksi, Hba1c, lipid profili gibi demografik ve laboratuvar özelliklerine göre karşılaştırma yaparak noninvaziv yöntemlerlde karaciğer fibrozisini ve gruplar arasındaki fibrozis düzeyleri arası farkı saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası, nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı tanılı 125 hasta alındı. Hastalar yağlanma düzeyine göre 3 gruba ayrıldı. 30 hasta ise sağlıklı kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların serum irisin düzeyleri bakılacak ve ultrason ile elastografi ölçümü yapılarak değerlendirme yapıldı. Bu hasta grubun demografik özellikleri (yaş, kilo vs) ve metabolik göstergeleri (kolesterol, glukoz, HbA1c vs) ilk muayene sırasında kayıt altına alınarak hastalar çalışmaya dahil edildi. İncelenen verilerin analizinde SPSS istatistik programı kullanıldı. Sonuç: Çalışmamıza nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı olan bireylerde irisin düzeyleri ve elastografi ile ölçülen karaciğer fibrozisi değerleri değerlendirilmiş, hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılıklar saptanmadı. NAFLD'nin metabolik risk faktörleriyle olan ilişkisi gösterilmiş ve irisin düzeyinin hastalık şiddetiyle ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Bu bulgular, noninvaziv yöntemlerin NAFLD tanı ve izleminde anlamlı olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Comparing irisin levels with elastography in nonalcoholic fatty liver disease Objective: Hepatic steatosis (fatty liver) is the earliest abnormality in the pathogenesis of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) and is associated with insulin resistance-related metabolic risk factors and metabolic syndrome. In uncontrolled cases, the condition may progress to steatohepatitis, fibrosis, cirrhosis, and hepatocellular carcinoma (HCC), potentially resulting in fatal outcomes. In our study, we aimed to compare individuals with NAFLD and healthy controls in terms of demographic and laboratory parameters such as age, sex, body mass index, HbA1c, and lipid profile. Additionally, we aimed to evaluate liver fibrosis noninvasively and determine differences in fibrosis levels between the groups. Materials and Methods: This study included 125 patients aged between 18 and 65 years, diagnosed with NAFLD, who were admitted to the Internal Medicine outpatient clinic of Atatürk University Faculty of Medicine Research Hospital. Patients were categorized into three groups according to their degree of hepatic steatosis. An additional 30 healthy individuals were included as the control group. Serum irisin levels were measured, and liver evaluations were conducted using ultrasound-based elastography. Demographic characteristics (age, weight, etc.) and metabolic parameters (cholesterol, glucose, HbA1c, etc.) of the participants were recorded during their initial examination. Statistical analyses were performed using the SPSS software. Conclusion : In our study, irisin levels and liver fibrosis values measured by elastography were evaluated in individuals with nonalcoholic fatty liver disease, and significant differences were found between the patient and control groups. The relationship between NAFLD and metabolic risk factors was demonstrated, and irisin levels were shown to be associated with disease severity. These findings support the potential significance of noninvasive methods in the diagnosis and monitoring of NAFLD.