Determinacy of eqilibrium in a cash-in advance model
Üretimde mali kısıtların bulunduğu bir ekonomide dengenin belirlenebilirliği
- Tez No: 94929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM BAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dengenin belirlenebilirliği, mali kısıt, salt beklentiler, refah seviyesi. IV, Determinacy of equilibrium, cash-in-advance, selffulfilling, welfare. in
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET ÜRETİMDE MALÎ KISITLARIN BULUNDUĞU BİR EKONOMİDE DENGENİN BELİRLENEBİLİRLİĞİ Tekatlı, Necati Master, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Erdem Başçı Temmuz 2000 Bu tez üretimde mali kısıtların olduğu bir ekonomide dengenin belirlenebilirliği üzerine bir çalışmadır. Modelimizde uzun ömürlü işveren ve işçi tiplerinden oluşan bir ekonomiyi incelemekteyiz. İşverenlerin işgücü taleplerini karşılayacak nakitlerinin bulunması gerekmektedir. Her dönem önce işgücü piyasası sonra mal piyasası açılmaktadır. Böyle bir ekonomide, salt beklentilerden ortaya çıkan enflasyon, deflasyon ve dalgalanmaların varolup olmayacağı incelenmektedir. İlk sonucumuz bu tür dengelerin mümkün olmadığıdır. Çalışmanın ikinci önemli sonucu, başlangıçtaki paranın işveren ve işçiler arasındaki dağılımının denge tüketim ve refah seviyesilerini etkilemediğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINACY OF EQUILIBRIUM IN A CASH-IN-ADVANCE MODEL Tekatlı, Necati M. A., Department of Economics Supervisor: Assistant Prof. Dr. Erdem Basci July 2000 This thesis studies on the determinacy of equilibrium in a cash-in-advance production economy. The model consists of two types of infinitely lived agents, producer and labor types. Producer types face financial constraints in their labor demands. There are two markets operating in a sequence, first labor market and then goods market open in each period. In this setup, the possibility of selffulfilling inflations, deflations and fluctuations are investigated. The first result of the thesis rules out these possibilities. As a second result, we observe that the initial distribution of money across types is irrelevant regarding equilibrium consumption and welfare levels.