Productivity and openness in Turkish economy
Türk ekonomisinde üretkenlik ve dışa açılma
  1. Tez No: 94930
  2. Yazar: UMUT PASİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERİNÇ YELDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Üretkenlik, Dışa Açılma, Ekonomik Büyüme IV, Productivity, Economic Growth, Openness. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET TÜRK EKONOMİSİNDE ÜRETKENLİK VE DIŞA AÇILMA Pasin, Umut Master, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erinç Yeldan Temmuz 2000 1968-1997 yıllan arasında Türk ekonomisinin gelişimini değerlendirmek için büyüme muhasebesi ve ekonometrik methodlar kullanıldı. Büyüme muhasebesi sonuçlan gösteriyorki 1968-1997 yıllan arasında toplam faktör üretkenliğinin GSYİH daki büyümeye katkısı yüzde 20 dolaylannda gerçekleşmiş ve ticaret serbestleştirilmesi döneminde en üst noktaya ulaşmıştır. Sonuçlar gösteriyorki, ticaret serbestleştirilmesinin üretkenlik üzerindeki etkisi fınansal serbestleştirilmeye kıyasla daha iyi düzeydedir. Parametrik olmayan çalışmanın sonuçlanna göre dışa açılmanın üretkenlik üzerinde olumlu bir etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTIVITY AND OPENNESS IN TURKISH ECONOMY Pasin, Umut Master of Arts, Department of Economics. Supervisor: Prof. Dr. Erinç Yeldan July 2000 A growth accounting and an econometric exercise are used to provide insights into the evolution of the Turkish economy over the period 1968-1997. The growth accounting results show that the contribution of total factor productivity to GDP growth averaged about 20 percent over the period, and this contribution reached its maximum level in the trade liberalization period. My results suggest that trade liberalization has better effects on total factor productivity growth. As a result of non- parametric analysis I found a positive relation between openness and productivity growth.