Üçlü negatif meme kanseri hücre hatlarında IFN-ɣ ilişkili immün yolaklara ve MIF/CD74 etkileşimine IFN-ɣ uyarısının etkisi
Effect of IFN-γ stimulation on IFN-γ-related immune pathways and MIF/CD74 interaction in triple negative breast cancer cell lines
  1. Tez No: 949315
  2. Yazar: ALİ ABDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNNUR DENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Chest Diseases, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Üçlü negatif meme kanseri, kanser ilişkili enflamasyon, IFN-γ, CD74, MIF, sinyal iletim yolakları, Triple-negative breast cancer, cancer inflammation, IFN-γ, CD74, MIF, signalling pathways
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Interferon-gamma (IFN-γ), anti-tümör immün tepkisinde önemli bir rol oynar; ancak triple-negatif meme kanseri (TNBC) üzerindeki etkileri duruma göre değişebilir ve bazen çelişkili sonuçlar gösterebilir. Bu çalışma, IFN-γ uyarımının TNBC hücrelerinde immün sinyal yolakları ve MIF/CD74 etkileşimi üzerindeki etkisini araştırmaktadır. MDA-MB-231 (TNBC) ve MCF-10A (normal meme) hücre hatları IFN-γ (10-200 ng/mL) ile uyarılmıştır. Proliferasyon, apoptoz ve hücre yüzey belirteçlerinin (CD44, CD74, CXCR2/4/7, PD-L1, PD-L2, HLA-DR) ekspresyonu ile çözünür moleküllerin (MIF, IL-6, IL-10, IL-18, vb.) düzeyleri akan hücre ölçer ve ELISA yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Ayrıca hücrelere, üç inhibitör, MF-63 (PGE2 inhibitörü), ISO-1 (MIF inhibitörü) ve Selekoksib (COX-2 inhibitörü), hem tek başlarına hem de IFN-γ ile kombinasyon halinde uygulanmış ve bu uygulamaların etkileri değerlendirilmiştir. IFN-γ, hücre canlılığında anlamlı bir değişiklik yapmazken, MDA-MB-231 hücrelerinde proliferasyonu artırmıştır. CD44 ekspresyonu IFN-γ uygulamasıyla azalmış olup, MF-63 ve IFN-γ kombinasyonunda belirgin bir sinerjik azalma etkisi tespit edilmiştir. CD74 ile CXCR2/4/7 reseptörleri TNBC hücrelerinde yükselirken, MF-63 uygulaması sonrası CXCR2 ekspresyonu azalmış, ISO-1 ve IFN-γ kombinasyonu ise CXCR7 ekspresyonunu artırmıştır. IFN-γ ve ISO-1 + IFN-γ uygulamaları, PD-L1 ekspresyonunu azaltırken, PD-L2 ekspresyonunu artırmıştır. Sitokin profil analizleri ise, inhibitör kombinasyon gruplarında IL-6, IL-18 ve IL-1β gibi sitokin düzeylerinin arttığını göstermiştir. Korelasyon analizleri, CD44, PD-L1, IL-10, IL-18 ve CXCR7 ekspresyon düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve yüksek derecede pozitif korelasyonlar bulunduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, IFN-γ, TNBC'de immün ve metastatik belirteçlerin düzenlenmesinde rol oynamaktadır. COX-2 veya MIF yolaklarının IFN-γ ile birlikte hedeflenmesi, immün kaçış, enflamasyon ve tümör progresyonunun modülasyonu yoluyla TNBC modellerinde immünoterapötik yanıtları güçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
Interferon-gamma (IFN-γ) plays a pivotal role in anti-tumor immunity, yet its effects in triple-negative breast cancer (TNBC) are context-dependent and sometimes paradoxical. This study investigated the impact of IFN-γ stimulation on immune signaling pathways and the MIF/CD74 interaction in TNBC cells. MDA-MB-231 (TNBC) and MCF-10A (normal breast) cell lines were stimulated with IFN-γ (10–200 ng/mL). Proliferation, apoptosis, and the expression of cell surface markers (CD44, CD74, CXCR2/4/7, PD-L1, PD-L2, HLA-DR) as well as soluble molecules (MIF, IL-6, IL-10, IL-18, etc.) were evaluated via flow cytometry and ELISA. Additionally, Cells were treated with three inhibitors - MF-63 (PGE2 inhibitor), ISO-1 (MIF inhibitor) and Celecoxib (COX-2 inhibitor) - both alone and in combination with IFN-γ and the effects of these treatments were evaluated. While IFN-γ did not significantly alter viability, it increased proliferation in MDA-MB-231 cells. CD44 expression was reduced by IFN-γ, with a pronounced synergistic effect observed in the MF-63 + IFN-γ group. CD74 and CXCR2/4/7 were upregulated in TNBC, while MF-63 downregulated CXCR2, and ISO-1 + IFN-γ enhanced CXCR7 expression. PD-L1 levels decreased with IFN-γ and ISO-1 + IFN-γ, whereas PD-L2 increased. Cytokine profiling showed pro-tumoral cytokines (IL-6, IL-18, IL-1β) were elevated in inhibitor combination groups. Correlation analysis revealed strong associations between CD44, PD-L1, IL-10, IL-18, and CXCR7. In conclusion, IFN-γ modulates immune and metastatic markers in TNBC. Combined targeting of COX-2 or MIF pathways with IFN-γ may improve immunotherapeutic responses by altering immune evasion, inflammation, and tumor progression in TNBC models.