The Analysis of the behaviour of governments and producers in the presence of environmental regulations and international trade
Çevre düzenlemelerinin ve uluslararası ticaretin bulunduğu ortamda devletlerin ve üreticilerin davranışlarının incelenmesi
  1. Tez No: 94934
  2. Yazar: SÜLEYMAN CEM KARAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SAVAŞ ALPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Düzenlemeleri, Uluslararası Ticaret, Stratejik Davranış iv, environmental regulation, international trade, strategic behaviour in
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET ÇEVRE DÜZENLEMELERİNİN VE ULUSLARARASI TİCARETİN BULUNDUĞU ORTAMDA DEVLETLERİN VE ÜRETİCİLERİN DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Karaman, S. Cem Mastır, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Savaş Alpay Bu çalişmada, çevre düzenlemeleri ve uluslararası ticaret arasındaki ilişkiyi iki ülke, bir ürün, ve iki üreticinin olduğu bir modelde inceledim. Devletler, çevre düzenlemelerini seçerken stratejik davranıp davranmamayı, üreticiler de Ar&Ge yatırımlarini seçerken stratejik davranıp davranmamayı düşünmektedirler. Oyun teorisi kullanarak, bu oyunun Nash dengesini bulmaya çalıştım. Eş iki ülke için incelediğim iki durumdan birisi, eş zamanlı oyun, diğeri sıralı oyundur. Sonuçta üreticilerin, devletlerin politikaları ne olursa olsun stratejik davranmak istemediklerini tesbit ettim. Sıralı oyunda önce davranan devlet, stratejik davranmayı tercih edecektir. Eş zamanlı oyunda birden çok denge çıkmakta ve oyunun nasıl biteceği hakkında bir sonuca gidilememektedir. Simetrik olmayan eş zamanlı oyun için ise; devletlerin stratejik davranmayı, üreticilerin ise stratejik davranmamayı tercih edeceklerini tesbit ettim.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ANALYSIS OF THE BEHAVIOUR OF GOVERNMENTS AND PRODUCERS IN THE PRESENCE OF ENVIRONMENTAL REGULATIONS AND INTERNATIONAL TRADE Karaman, S. Cem M.A., Department of Economics Administration Supervisor: Assistant Professor Savaş Alpay In my thesis I analyse the interactions between environmental regulations and international trade. I use a two-country, one-good, two-producer model. The governments may behave strategically in choosing their environmental policy and producers may behave strategically in choosing their R&D investment. Using a game theoretical approach, I try to identify the Nash equilibrium of the game. For identical countries, I consider two cases; simultaneous-move game and sequential-move game. I observe that the producers prefer not to act strategically for any action of governments. If one of the governments move in advance, it will prefer to act strategically. In a simultaneous-move game there is multiple equilibria and no conclusion can be made for the outcome of the game. For non-symmetric country case, I observe that the governments prefer to act strategically and the producers prefer not to act strategically where the game is a simultaneous-move game.