Learning, inflation, and the Phillips curve
Öğrenme, enflasyon ve Phillips curve
  1. Tez No: 94933
  2. Yazar: DUYGU KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERDEM BAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Phillips Eğrisi, Replikator Dinamiği, Öğrenme, Enflasyon iv, Phillips Curve, Replicator Dynamics, Learning, Inflation m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET ÖĞRENME, ENFLASYON VE PHILLIPS EĞRİSİ Kaplan, Duygu Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Dr. Erdem Başçı Ağustos 2000 Evrimsel Oyun Kuramının öne sürdüğü Replikator Dinamiği kavramı, kapalı bir ekonomide firmaların fıyatlandırma stratejileri açısından zaman içinde nasıl evrimleştiğini tanımlamak için kullanılmıştır. Firmalar öğrenen, ancak hata yapan kısmen rasyonel oyunculardır. Hatalar mutasyon sürecini sağlar ve popülasyonda herhangi bir stratejinin yok olmasını önler. Boş olmayan herhangi bir tüketiciler kümesinde, bir ön-ödeme kısırı çerçevesinde, toplam tüketim harcamaları para arzının büyüme hızındaki stokastik davranıştan simetrik olarak etkilenir. Sürekli olmayan fıyatlandırma stratejileri kümesi, tek ve homojen mal piyasasında farklı firma davranışlarının modellenmesini sağlar. Ekonomi, sonlu ancak büyük sayıda ardışık dönem için simule edilmiştir. Ulaşılan durağan durumda enflasyon ve üretim arasında Phillips Eğrisinin öne sürdüğü pozitif ilişki görülmüştür. Ortalama para büyümesi hızı ya da para büyümesindeki belirsizlik arttıkça eğrinin eğimi artar. Öte yandan, firmaların tepkiselliği arttırıldığında ya da hata oranlan azaltıldığında Phillips eğrisinin eğiminde azalma gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LEARNING, INFLATION, AND THE PHILLIPS CURVE Kaplan, Duygu M. A, Department of Economics Supervisor: Assistant Professor Dr. Erdem Başçı August 2000 The Replicator Dynamics of Evolutionary Game Theory is introduced in a closed economy so as to model how a continuum of firms evolve over time with respect to the pricing strategies. Incorporation of Replicator Dynamics facilitates modelling microeconomic frictions that lead to a Phillips Curve on the macroeconomic level. The firms are boundedly rational players which are learning, and are apt to make mistakes. Mistakes function as a mutation process and prevent a strategy from becoming extinct. An arbitrary non-empty set of consumers face a cash-in-advance constraint and total consumption spending is symmetrically affected by changes in growth rate of money supply which is stochastic. Using a discrete price set, we introduce heterogeneity of firm behaviour in a single homogenous good market. The economy is simulated for a large number of finitely many time periods. A Phillips Curve type linkage between inflation and output is recognized at stationary states. The slope of the Phillips Curve is observed to increase as mean of money growth rate gets higher or as the uncertainty in money growth rate is increased. Slope of the Phillips Curve diminishes as price stickiness is intensified by either reducing the mistake level or by increasing the firms' responsiveness to relative payoff realizations.