Rönesans'ta din ve bilim ilişkisi
Relationship between religion and science in the renaissance
- Tez No: 949391
- Danışmanlar: PROF. DR. HACİ ÖMER ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Din, Science and Technology, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bilim, Din, Rönesans, Reform Hareketleri
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Rönesans döneminde din ve bilim arasındaki ilişkiyi tarihsel ve entelektüel açıdan ele almaktadır. Antik medeniyetlerin bilgi birikimi, Orta Çağ'ın etkisiyle şekillenen bu süreçte, Antik Yunan bilim ve felsefesinin İslam düşünürleri tarafından Batı dünyasına aktarılmasıyla Rönesans'ta gelişmeye başlayan deney, gözlem, akıl ve mantığa dayalı bilimsel düşünce anlayışı, Reform hareketlerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayarak, dini otoritenin sorgulanmasına ve özgür düşüncenin ortaya çıkmasını sağlayan tarihsel dönemi açıklamayı amaçlamaktadır. Reform hareketleriyle birlikte din ve bilim arasında hem çatışma hem de karşılıklı etkileşim ve uzlaşım olmakla birlikte bilgiye ulaşmanın yeni yöntemleri benimsenmesiyle birlikte din ve bilim arasındaki ilişki yeniden tanımlanmıştır. Bu tez, Rönesans dönemindeki bu dinamik sürecin; hümanizmin etkisiyle gelişen bireysel düşüncenin, Martin Luther'in Reform hareketleriyle başlayan ve Bilimsel Devrim ile şekillenen bu dinamik düşünsel sürecin etkilerinin tarihsel önemini ayrıntılı biçimde incelemeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the relationship between religion and science during the Renaissance from a historical and intellectual perspective. The accumulation of knowledge of ancient civilizations, shaped by the influence of the Middle Ages, the scientific thought approach based on experimentation, observation, reason and logic, which began to develop in the Renaissance with the transfer of Ancient Greek science and philosophy to the Western world by Islamic thinkers, aims to explain the historical period that paved the way for the emergence of the Reformation movements, questioning religious authority and the emergence of free thought. With the Reformation movements, there was both conflict, mutual interaction and compromise between religion and science, and the relationship between religion and science was redefined with the adoption of new methods of accessing information. This thesis aims to examine in detail the historical importance of this dynamic process during the Renaissance; the effects of individual thought developed under the influence of humanism, this dynamic intellectual process that began with Martin Luther's Reformation movements and was shaped by the Scientific Revolution.