Ortaöğretim kurumlarındaki yöneticilerin öğrenen örgüt uygulamaları - Bolu ili-
The applications of the secondary school directors about the learning organization -Bolu province-
- Tez No: 144045
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH PAŞA MEMİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel öğrenme, öğrenen örgütler, öğrenen örgütlerde uygulama aşamaları ve öğrenen örgütler olarak eğitim kururnlan. vnı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığının Milli Eğitimi Geliştirme Projesi çerçevesi içinde kendisine bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda uygulamaya başladığı eğitim sistemimiz için ön görülen yenileşme ve değişim çabalarının yaşama geçirildiği öğrenen örgüt uygulamalarının Bolu ilindeki ortaöğretim kurumlarmda uygulanma düzeyini ve okul yöneticüerinin öğrenen örgüt uygulamalarına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme yöntemi uygulanmıştır. Görüşmede, araştırmacı tarafından danışmanıyla birlikte hazırlanan 16 görüşme sorusu dokuz okul yöneticisine sorularak öğrenen örgüt uygulamaları hakkmdaki görüşleri tespit edilmiştir. Araştırmada yan yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmış ve veriler betimsel analize göre yorumlanmıştır. Çalışmada geçerlik ve güvenirlik prensiplerine de yer verilmiştir. Bu çalışmada öncelikle öğrenen örgüt olmanın önemi incelenmektedir. Böylece öğrenen örgütlerin neden başarılı olacağı sorusuna da cevap verilmiş olmaktadır. Sadece bireylerde ya da takımlarda değil, örgüt küllüründe ve liderlik anlayışında da değişim yaratması açısından örgütsel öğrenme tüm yapıyı vuetkileşmektedir. Örgütsel öğrenme ile tüm örgüt yapısında değişim yaşanmaktadır. Özellikle yöneticilerin ve öğretmenlerin öğrenmeye başlamaları ve kendi zihinsel modellerinden kurtulmaları hem okul kültürüne hem de gelişimine faydalı olmaktadır. Bu kapsamda görüşme sonunda elde edilen bulgulara göre; 1. Okul yöneticileri kurslardan, Toplam Kalite Yönetimi dersleri içerisinde öğrenen örgüt hakkında elde ettikleri bilgilerden, yüksek lisans derslerinden ve okudukları kitap ve dergilerden öğrenen örgüte ilişkin yeterli bilgi edinmişlerdir. 2. Okul yöneticileri kendilerine verilen kurs ve seminerleri yetersiz görmekteler, süre ve kapsamının da yeniden düzenlenerek öğretmen ve diğer yardımcı personele de yaygınlaştırılmasını istemektedirler. 3. Okul yöneticileri okullarında Okul Gelişim Modeline uygun olarak kurulması gereken bütün kurul, birlik ve dernekleri kurmuşlar ve belirli bir plan-program doğrultusunda öğrenen örgüt uygulaması çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedirler. 4. Okul yöneticileri öğrenen örgüt anlayışının okullarda uygulanabilirliğine inanmaktadırlar. Okullarında bu kapsamda değişik öğrenen örgüt uygulamaları vardır. 5. Ancak okul yönetimlerinin öğrenen örgüt uygulamaları konusunda sorunları da bulunmaktadır. Araştırmada bu sorunlar ve çözümüne ilişkin önerilere de yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this is research is to determine opinion of school directors about the 'learning organization applications“ in which trying to adapt renovating and changing efforts and the application level of ”learning organization applications“ which is about to apply all institute depended the Ministry of National Education, in Bolu in frame of the Ministry of National Education's ”Education Development Project“. Interview method that is a kind of qualitative research methods is used in the research. By asking 16 questions prepared by the researchers to nine-school directors during the interview, the opinion about ”learning organization applications“ is determined. In the research half structured interview techniques used and data explained by the way of descriptive analysis. In the research reliability and validity principles are also used. In this research first of all the importance of being a learning organization is studied. Thus ”why learning corporations will be successful?" question is answered. Not only individuals or teams but also whole body is affected in the view of creating a change in the organization culture and leadership. With the organizationallearning, the structure of whole organization is changed. Especially, the start of learning of teachers and school directors and slip out their own mental models is useful for both school culture and development. In this scope finding is as follows; 1. The secondary school directors have been acquired enough knowledge by analyzing the information about learning organization through courses, total quality management courses, by reviewing books and magazines and in masters degree programs they joined. 2. According to school directors courses and seminars are not enough and they want adjustments about time and concepts and to become widespread into teachers and other directors. 3. School directors establish all committees, unions and associations required for application of School Development Model and they keep on operations in the direction of defined schedule in the frame of learning organization application. 4. School managers believe in the usage of learning organization. There are different learning organization applications in the schools. 5. But school directors have also problems about learning school applications. In the research these problems are mentioned and advise the solutions. Key words : Organizational learning, learning organizations, application levels in the learning organization and educations associations as a learning organizations. VI