Ortaokul öğrencilerinin fen eğitiminde simülasyon tabanlı sanal laboratuvar uygulamarına yer verilmesinin öğrencinin akademik başarısına, girişimcilik yetkinliklerine ve tasarım becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of using simulation-based virtual laboratory applications in the science education of secondary school students on their academic success, entrepreneurship competences and design skills
  1. Tez No: 949472
  2. Yazar: ÖZLEM ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜLNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, simülasyon, sanal laboratuvar, girişimcilik, girişimcilik yetkinliği, Science education, simulation, virtual laboratory, entrepreneurship, entrepreneurial competence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada amaç, Fen Eğitiminde simülasyon tabanlı sanal laboratuvar uygulamalarına yer verilmesinin öğrencilerin akademik başarıları, girişimcilik becerileri ve tasarım becerileri üzerine etkisini incelemektir. Bu çalışma yarı deneysel bir çalışmadır. Çalışmada ön test ve son teste dayalı yarı deneysel bir desen kullanılmıştır. Araştırma örneklemini Adana ilinde 2023-2024 öğretim yılında bulunan bir ortaokulun 7. Sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Örneklemde bir deney ve bir kontrol grubu olmak üzere iki grup bulunmaktadır. 30 öğrenci (15 deney, 15 kontrol grubu) olacak şekilde 2 hafta 8 ders saati süren bir uygulama süreci planlanmıştır. Deney grubunda 7. Sınıf öğretim programı göz önüne alınarak simülasyon tabanlı bir program uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise mevcut kazanımlara uyarak soru cevap, düz anlatım, sunuş yolu stratejisi uygulanmış ve MEB ders kitaplarındaki etkinliklerden yararlanılmıştır. Akademik başarı testi ve Girişimcilik Beceri Ölçeği ile veriler toplanmıştır. Analiz sonuçları Betimsel İstatistik, Shopiro-Wilk ve Bağımsız Gruplar T Testi sonuçları SPSS programı ile hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda Fen Eğitiminde simülasyon tabanlı uygulamalara yer verilmesinin deney grubu öğrencilerinin akademik başarılarında ve girişimcilik yetkinliklerinde anlamlı bir fark yarattığı ve bu farkın deney grubu lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of including simulation-based virtual laboratory applications in Science Education on students' academic achievement, entrepreneurship skills and design skills. This study is a quasi-experimental study. A quasi-experimental design based on pre-test and post-test was used in the study. The research sample consists of 7th grade students of a secondary school in Adana province in the 2023-2024 academic year. There are two groups in the sample: an experimental group and a control group. An implementation process lasting 2 weeks and 8 class hours was planned for 30 students (15 experimental, 15 control group). A simulation-based program was implemented in the experimental group, taking into account the 7th grade curriculum. In the control group, question and answer, direct explanation, presentation strategy was applied in accordance with the existing achievements and the activities in the MEB textbooks were used. Data were collected using the academic achievement test and the Entrepreneurship Skills Scale. Analysis results were calculated using Descriptive Statistics, Shopiro-Wilk and Independent Groups T Test results using SPSS program. As a result of the research, it was concluded that the inclusion of simulation-based applications in Science Education created a significant difference in the academic success and entrepreneurial competencies of the experimental group students and this difference was in favor of the experimental group.