Afyonkarahisar Müzesi'ndeki Osmanlı öncesi İslami Dönem sikkeleri üzerine bir inceleme
A study on pre-Ottoman Islamic Period coins in Afyonkarahisar Museum
  1. Tez No: 949508
  2. Yazar: MELİH KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sikke, Müze, Afyonkarahisar, Osmanlı Öncesi, Coin, Museum, Afyonkarahisar, Pre-Ottoman
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Afyonkarahisar Müzesi'nde bulunan Osmanlı öncesi İslami dönem sikkelerinden bizim kullanımımıza açılan 110 sikkenin; 12 tanesi Emevî Devleti'ne ait olup bunların 7'si bakır, 5'i gümüştür. Bu sikkelerden 7 tanesinin dönem bilgisi bulunmamaktadır, 3 tanesi I. Velid, 2 tanesi Hişam bin Abdülmelik dönemine aittir. Abbâsî Devleti'ne ait toplam 27 sikkenin 6'sı bakır, 1 bronz ve 20 tanesi gümüştür. Bu sikkelerin 12 tanesinin dönem bilgisi bulunmamaktadır, 2'si Razi Billah, 7'si Harun Reşid, 3'ü Abdullah el Mehdi, 2'si Muktedir Billah ve 1'i de Mansur dönemine aittir. Danişmedli Beyliğine ait 1 bakır sikke Melik Zünnün b. Muhammed dönemine aittir. Türkiye Selçuklu dönemine ait toplam 24 sikkenin hepsi gümüştür. 1'inin üzerinde yeterli dönem bilgisi bulunmamakta, 2'si I.Alaeddin Keykubad, 2'si II.Gıyaseddin Keyhüsrev, 7'si II.Alaeddin Keykubad, 10'u II.İzzeddin Keykavus, 2'si IV.Kılıç Arslan dönemine aittir. Artuklu Beyliğine ait toplam 22 sikkenin, 20'si bakır, 1'i bronz ve 1'i gümüştür. Bunlardan 3'ünün dönemi hakkında bilgi bulunmamakta, 3'ü Fahreddin Kara Arslan, 7'si Nasırüddin Artuk Arslan, 4'ü Hüsameddin Yavlak Arslan, 2'si Nasruddin Mahmud, 2'si Necmeddin Alpı, 1'i Hüsameddin Timurtaş dönemine aittir. Candaroğulları Beyliğine ait toplam 15 gümüş sikke olup, bunların 5'inin dönemi bilinmemektedir, ancak 10 tanesi İsfendiyar Bey dönemine aittir. Germiyanoğulları Beyliğine ait 3 adet gümüş sikke olup Şah Çelebi dönemine aittir. Hamidoğulları Beyliğine ait tek gümüş sikke Mehmet Bey tarafından kestirilmiştir. İlhanlılara ait 5 gümüş sikkenin 4'ü Olcaytu, 1'i Ebu Said dönemine aittir. Çalışmada Afyonkarahisar Müzesi'nde bulunan sikkelerden bizim kullanımımıza açılan İslami dönem sikkeleri hakkında genel bir çıkarım ve değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Of the 110 pre-Ottoman Islamic period coins in the Afyonkarahisar Museum, 12 of them belong to the Umayyad State, 7 of them are copper and 5 of them are silver. According to the inventory records, 7 of these coins have no period information, 3 belong to the period of Walid I and 2 to the period of Hisham bin Abdulmalik. Of the 27 coins of the Abbasid Empire, 6 are copper, 1 is bronze and 20 are silver. The period information of 12 of these coins is not entered, 2 belong to the reign of Razi Billah, 7 to the reign of Harun Rashid, 3 to the reign of Abdullah al Mahdi, 2 to the reign of Muqtedir Billah and 1 to the reign of Mansur. One copper coin belonging to the Danismedli Principality belongs to the reign of Melik Zünnün b. Muhammed. All of the 24 coins belonging to the Anatolian Seljuk period are silver. 1 of them does not have sufficient period information, 2 belong to Alaeddin Keykubad I, 2 to Gıyaseddin Keyhüsrev II, 7 to Alaeddin Keykubad II, 10 to Izzeddin Keykavus II, and 2 to Kılıç Arslan IV. Of the 22 coins belonging to the Artuqid Principality, 20 are copper, 1 is bronze and 1 is silver. There is no information about the period of 3 of them, 3 of them belong to the reign of Fahreddin Kara Arslan, 7 of them to the reign of Nasırüddin Artuk Arslan, 4 of them to the reign of Hüsameddin Yolluk Arslan, 2 of them to the reign of Nasruddin Mahmud, 2 of them to the reign of Necmeddin Alpı and 1 of them to the reign of Hüsameddin Timurtaş. There are a total of 15 silver coins belonging to the Candaroğulları Principality, 5 of which are unperiodized and 10 of which belong to the period of Isfendiyar Bey. There are 3 silver coins belonging to the Germiyanogullari Principality and belong to the period of Şah Çelebi. The only silver coin belonging to the Hamidogullari period belongs to the reign of Mehmet Bey. Of the 5 silver coins belonging to the Ilkhanids, 4 belong to the Olcaytu period and 1 to the Abu Said period. In this study, a general conclusion and evaluation has been made about the coins of the Islamic period that are available to us from the coins in the Afyonkarahisar Museum.