Modern bir mumyalama yöntemi olan kriyoninin ilahi yaratma ile münasebeti
The theological reletionship between cryonics as a modern preservation method and the concept of divine creation
  1. Tez No: 949509
  2. Yazar: FİKRİYE GÜNEYLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL RUHİ ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Transhümanizm, Kriyoni, Yaratma, İslam Kelamı, Ölümsüzlük, Yeniden Diriltme, Transhumanism, Cryonics, Creation, Islamic Theology (ʿIlm al-Kalām), Human Immortality, Resurrection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu tez, insanın ölümsüzlük arayışını transhümanist düşünce bağlamında ele almakta ve bu çerçevede kriyoni kavramı ile uygulamalarını İslam kelamı perspektifinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, ilahi yaratma, hayat ve ölüm gibi temel kavramların teolojik anlamları ortaya konularak, modern biyoteknolojik müdahalelerin -özellikle kriyoninin- dini ve felsefi ilkeler çerçevesinde nasıl değerlendirilebileceği tartışılmıştır. Birinci bölümde, transhümanizm ve posthümanizm kavramlarıyla birlikte canlılık, ruh ve ölüm olguları ele alınmıştır. İkinci bölümde, tarihsel süreçte ölümsüzlük arayışları, mumyalama ve kriyoni uygulamaları üzerinden incelenmiş; kriyonik süreçlerin taşıdığı bilimsel, etik ve dini belirsizliklere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Kur'an ayetleri ve klasik kelam terminolojisi çerçevesinde kriyonik süreçlerin yaratma fiiliyle ilişkisi sorgulanmıştır. Bu bağlamda yaratma, ilahi sıfatlar, insan fiilleri, kasb teorisi, irade ve kudret kavramları detaylı biçimde analiz edilmiştir. Çalışma, kriyoninin hayat, ölüm, diriliş ve insanın yaratıcı rolü gibi temel kelamî meselelerle kesişim noktalarını mukayeseli bir yaklaşımla ele almakta; bu uygulamaların yaratma anlamına gelip gelmeyeceği ve İslam düşüncesi bağlamında nasıl anlamlandırılabileceği sorularına cevap aramaktadır. Özellikle Eş'arî ve Mu'tezile kelam ekollerinin görüşleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the human pursuit of immortality within the context of transhumanist thought, focusing particularly on the concept and practices of cryonics, from the perspective of Islamic theology (ʿilm al-kalām). The study emphasizes the significance of theological approaches in understanding divine creation, life, and death, offering a critical assessment of how modern biotechnological interventions -especially cryonics- can be evaluated through religious and philosophical principles. In the first chapter, transhumanism and posthumanism are examined along with the definitions of life, soul, and death. The second chapter discusses historical and contemporary practices related to human immortality, such as mummification and cryonics, and highlights the uncertainties inherent in these processes. The third chapter investigates the relationship between cryonic processes and divine creation based on Qur'anic verses and classical theological terminology. Within this context, key theological concepts such as creation, divine attributes, human actions, kasb, divine will (irāda), and power (qudra) are analyzed. The study ultimately provides a comparative and analytical perspective on how cryonics intersects with key theological issues such as life, death, resurrection, and the boundaries of human agency. It also reflects on whether cryonic interventions could be interpreted as an act of creation, and evaluates such interpretations through the lens of major Islamic theological schools, particularly the Ashʿarites and Muʿtazilites.