Akademik bir ortam ve akademik olmayan bir ortamda periodontal ve sistemik hastalıklar arasındaki ilişkiye ilişkin hasta farkındalığı
Patient awareness regarding the relationship between periodontal and systemic diseases in academic and non-academic settings
- Tez No: 949574
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÖZKAN ŞEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontal hastalık, sistemik hastalıklar, hasta farkındalığı, halk sağlığı, Periodontal disease, systemic diseases, patient awareness, public health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hastaların periodontitis ile sistemik hastalıklar arasındaki ilişkiye dair farkındalık düzeylerini değerlendirmek; akademik bir ortamda (diş hekimliği fakültesi) ve akademik olmayan bir ortamda (özel klinik) hizmet alan iki farklı hasta grubunu karşılaştırmak ve demografik değişkenlerin bu farkındalık üzerindeki etkisini analiz etmektir. Yöntem: Bu çalışmaya, Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde ve özel bir klinikte tedavi gören 18-80 yaş arasında toplam 290 hasta katılmıştır. Katılımcılara kağıt tabanlı, yapılandırılmış bir anket uygulanarak periodontal ve sistemik hastalıklar (diyabetes mellitus, kardiyovasküler hastalıklar, romatoid artrit, Alzheimer hastalığı) arasındaki ilişkiye dair farkındalıkları, periodontal hastalık belirtilerine ve ağız hijyenine dair farkındalıkları, diş hekimi ziyaret sıklıkları değerlendirilmiştir. Ayrıca yaş, cinsiyet ve eğitim gibi hasta faktörleri de kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yalnızca %13,4'ü tüm belirtileri doğru tanımlayabilmiştir. Sistemik hastalıklarla periodontal hastalık ilişkisine dair farkındalık düzeyleri düşük bulunmuştur: Diyabetes mellitus %25,9, kardiyovasküler hastalıklar %30,7, romatoid artrit %13,4, Alzheimer hastalığı %6,6. Özel klinik hastaları, fakülte grubuna kıyasla tüm parametrelerde anlamlı olarak daha yüksek farkındalığa sahip bulunmuştur. Lojistik regresyon analizlerine göre, eğitim düzeyi tüm sistemik hastalıklarla olan farkındalık için en belirgin anlamlı değişken olduğu, yaşın ise bazı alanlarda negatif yönde etkili olduğu bulunmuştur. Alzheimer hastalığı farkındalığında, hastalık geçmişi olan bireylerde farkındalık oranının anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışma, periodontal hastalıkların sistemik hastalıklarla olan ilişkisine dair farkındalık düzeylerinin genel olarak yetersiz olduğunu ve bu farkındalığın başta eğitim düzeyi olmak üzere demografik ve davranışsal değişkenlerden etkilendiğini göstermektedir. Özellikle özel klinik hastalarında ve daha yüksek eğitim seviyesine sahip bireylerde farkındalık düzeyleri anlamlı olarak daha yüksektir. Bu veriler, toplumda ağız ve sistemik sağlık arasındaki ilişkiye dair bilgilendirme stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate patients' awareness of the association between periodontitis and systemic diseases, to compare the awareness levels of two distinct patient groups receiving care in academic (dental faculty) and non-academic (private clinic) settings, and to analyze the influence of demographic variables on this awareness. Methods: A total of 290 patients aged 18–80 who were receiving treatment at Necmettin Erbakan University Faculty of Dentistry and a private dental clinic were included in the study. A structured paper-based questionnaire was administered to assess participants' awareness of the relationship between periodontal and systemic diseases (diabetes mellitus, cardiovascular diseases, rheumatoid arthritis, Alzheimer's disease), recognition of periodontal symptoms, awareness of oral hygiene, and frequency of dental visits. Demographic characteristics such as age, gender, and education level were also recorded. The data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: Only 13.4% of participants were able to correctly identify all periodontal symptoms. Awareness regarding the association between systemic and periodontal diseases was found to be low: diabetes mellitus (25.9%), cardiovascular diseases (30.7%), rheumatoid arthritis (13.4%), and Alzheimer's disease (6.6%). Patients in the private clinic demonstrated significantly higher awareness across all parameters compared to those in the academic setting. According to logistic regression analyses, educational level was the most significant predictor of awareness for all systemic conditions, while age was found to have a negative effect in some domains. Awareness of the periodontitis–Alzheimer's disease link was significantly higher among individuals with a personal history of Alzheimer's. Conclusion: The study reveals that overall awareness of the link between periodontal and systemic diseases remains insufficient. Awareness levels are significantly influenced by demographic and behavioral factors, particularly educational attainment. Patients in private clinics and those with higher education exhibited greater awareness. These findings highlight the need for targeted public health strategies to enhance awareness of the connection between oral and systemic health.