Financial perfomance of Turkish defense firms: A comparative analysis
Türk savunma sanayii şirketlerinin finansal performansı: karşılaştırmalı analiz
  1. Tez No: 94959
  2. Yazar: ENGİN COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ŞIMGA MUĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma Sanayii, Türk Savunma Sanayii, Oran Analizi, Defense Industry, Turkish Defense Industry, Ratio Analysis
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET TÜRK SAVUNMA SANAYİİ ŞİRKETLERİNİN FİNANS AL PERFORMANSI: KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ ENGİN COŞKUN YÜKSEK LİSANS TEZİ, İŞLETME FAKÜLTESİ TEZ DANIŞMANI: DOÇ. DR. CAN ŞIMGA MUGAN EYLÜL, 2000 Ülkemizde Türk Silahlı Kuveetlerinin çeşitli ihtiyaçlarına yönelik üretim yapmakta olan savunma sanayii şirketlerinin ve savunma sanayiinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca savunma sanayii şirketlerinin ekonomideki önemli rolü açıktır. Bu şirketlerin toplam gelirlerinin ortalama 40%'ı Türk Silahlı Kuvvetlerine yapılan satışlardan gerçekleşmektedir. Ancak, yapılan araştırma sonucunda Türk Savunma Sanayii şirketlerinin finansal olarak incelenmediği görülmüştür. Bu yüzden bu çalışmanın amacı finansal oranları kullanarak Türk Savunma Sanayii'nde çalışan şirketlerin finansal yapısını ortaya çıkarmak, ve bulguları imalat sektörü ile karşılaştırmaktır. Çalışma 1994 ile 1998 yılları arasını kapsamakta olup, toplam 60 şirket için dört ana kategoride toplam onyedi oran kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINANCIAL PERFORMANCE OF TURKISH DEFENSE FIRMS: A COMPARATIVE ANALYSIS BY ENGİN COŞKUN M.B.A. SUPERVISOR: ASSOC. PROF. CAN ŞIMGAMUGAN SEPTEMBER, 2000 The importance of the Turkish defense firms that sell various products to the Turkish Armed Forces has been gradually increasing in the last decade. Furthermore, companies in defense industry have an important role in economy. Sales to the Turkish Armed Forces make up about 40% of their total revenues on average. However, the Turkish defense industry has not been examined financially yet, so the main objective of this study is to determine the financial performance of the Turkish defense industry firms by using financial ratios, and compare it with the manufacturing sector. The study period covers from 1994 to 1998, and seventeen ratios are used in four main categories for 30 firms in category.