An application of activity based cost management in a military dispensory
Faaliyete dayalı maliyet yönteminin bir askeri dispanserde uygulanması
- Tez No: 94960
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN ŞIMGA MUGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Faaliyete dayalı maliyetleme, Faaliyete dayalı maliyet yönetimi, maliyet taşıyıcısı, maliyet nesnesi, Activity based costing. Activity based cost management, cost driver, cost object
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma, bir işlem,ürün veya hizmetin gerçek maliyetinin bilinmesinin önemini vurgular; faaliyete dayalı maliyetleme ve faaliyete dayalı maliyet yönetimi hakkında temel görüşleri belirtir; faaliyete dayalı maliyetlemenin faydalarını değerlendirir; faaliyete dayalı maliyetleme ile geleneksel maliyetleme sistemlerini karşılaştırır ve faaliyete dayalı maliyetlemenin nasıl daha doğru bir hesaplama yaptığını analiz eder. Vurgu, askeri bir dispanserin faaliyete dayalı maliyetleme ve faaliyete dayalı maliyet yönetimini kullanıp, endirek maliyetlerini tespit ederek, sonuçlan daha iyi değerlendirmeleri için daha doğru bilgi edinerek yönetim kabiliyetlerini arttırmaları üzerinedir. Genel yönetim giderleri daha doğru bir bazda askeri dispanserin klinikleri arasında dağıtılmıştır. Faaliyete dayalı maliyetleme sistemi kullanılarak endirek maliyetler direk maliyetler haline dönüştürülmüştür. Bu çalışmada dispanserin 10 kliniğinin gerçek maliyetlerinin dökümü yapılmış ve özel dispanser maliyetleriyle karşılaştırılarak göreceli tasarruf tablosu elde edilmiştir. Çalışmanın sınırlamaları ve daha sonraki araştırmalar ve uygulamalar için tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study stresses the importance of knowing the true cost of a process, product or service; offers a basic overview of activity-based costing and activity-based cost management; evaluates the benefits offered by activity-based costing; offers a comparison of ABC to traditional cost system, and an analysis on how ABC does compute more accurately. The focus is on the use of activity-based costing and activity-based cost management in a military dispensary to increase management's ability to track indirect costs and thereby to provide more accurate data for evaluating results. The overhead is allocated on a more accurate basis among the clinics of the military dispensary. Indirect costs are made direct by using activity based costing system. The true costs of 10 clinics of the dispensary are revealed throughout this study and, a comparison with private clinics', and a relative savings table of military clinics are presented. Limitations are defined and recommendations are made for future investigations and implementations.