Kedilerde kullanılan anestezik ajanların ekokardiyografi parametreleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of anesthetic agents used in cats on echocardiography parameters
- Tez No: 949598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kedi, Kitty Magic, Propofol, Ekokardiyografi, Kardiyovasküler, Cat, kitty magic, propofol, echocardiography, cardiovascular
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyovasküler Fizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmanın amacı, kedilerde yaygın olarak kullanılan çeşitli anestezik ajanların kalp üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. 21 kedinin ekokardiyografi muayeneleri ve ölçümleri yapılmıştır. 21 adet kedi 3 ayrı gruba ayrılmış ve gruplar anestezi verilmeyen, kitty magic ve propofol anesteziği kullanılan kediler olarak belirlenmiştir. Ekokardiyografide kalp kası ölçümleri, sistol ve diyastoldeki kalp hacmi ve kalbin mitral kapaktaki akış hızları ölçülmüştür. Yapılan bu ölçümlere istinaden çeşitli farklılıklar ortaya çıkmış ve gruplar arasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Klinik uygulamalarda sıkça tercih edilen bu anestezik protokollerin kardiyak parametreler üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve bu etkilerin birbirleriyle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi, veteriner hekimlerin anestezi planlaması sırasında daha öngörülü ve bilinçli kararlar almasına katkı sağlamaktadır. Özellikle, kalbin dolaşıma kattığı kan miktarı ile ventriküllerde bulunan kan hacmindeki değişimlerin belirginleşmesi, olası kardiyak patofizyolojik durumların erken fark edilmesine olanak tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, echocardiographic examinations and measurements were performed on 21 cats in order to evaluate the effects of various anesthetic agents commonly used in cats on the heart. 21 cats were divided into 3 groups and these groups were determined as cats not given anesthesia, cats with kitty magic and propofol anesthesia. In echocardiography, heart muscle measurements, cardiac volume in systole and diastole and flow velocities in the mitral valve of the heart were measured. Various differences emerged based on these measurements and significant measurements were determined between the groups. Demonstrating the effects of these anesthetic protocols, which are frequently preferred in clinical practices, on cardiac parameters and evaluating these effects comparatively with each other contributes to veterinarians making more foresighted and conscious decisions during anesthesia planning. In particular, the clarification of the changes in the amount of blood added to the circulation by the heart and the blood volume in the ventricles allows for the early recognition of possible cardiac pathophysiological conditions.