تأثبر قناة الجزيرة الفضائية في نشر الوعي السياسي حول القضية الفلسطينية (دراسة ميدانية على عينة من طلاب جامعة ماردين)
El-cezire uydu kanalının Filistin meselesine dair siyasal farkındalığın oluşumuna etkisi(Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir örneklem üzerinde yürütülen saha araştırması)
  1. Tez No: 949599
  2. Yazar: ĞASSAN ELHAMDO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALAH ALDIN HAMAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin Sorunu, El Cezire, Arap Medyası, Haber Kapsamı, Direniş Medyası, Filistin-İsrail Çatışması, Palestinian issue, Al Jazeera, Arab Media, News Coverage, Resistance Media, Palestinian-Israeli Conflict
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kudüs Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma, Al Jazeera uydu kanalının Filistin meselesiyle ilgili Arap ve uluslararası kamuoyunu şekillendirmedeki rolünü inceleyerek ve analiz ederek, medya araçlarını, haber ve belgesel içeriklerini izleyerek halkın olayları algılamasını ve anlamasını nasıl etkilediğini değerlendirir. Araştırma, kanalın Filistin anlatısını iletmedeki etkinliğini, İsrail ihlallerini ortaya çıkarmadaki başarısını ve direniş odaklı medya söylemini desteklemedeki katkısını ölçmeyi hedeflemektedir . Araştırma ayrıca içerik türü, frekansı ve kullanılan çerçeveleme mekanizmalarına odaklanarak, izleyici kitlesinin bu içeriklerle nasıl etkileşime geçtiğini anlamayı amaçlamaktadır. Veri analizi, alan çalışmaları, mülakatlar ve anketlerle desteklenmiştir. Araştırma, betimsel analitik yöntem ve vaka çalışması yöntemi ile Al Jazeera kanalının hassas dönemlerde yayınladığı haberler, tartışma programları ve belgesel içeriklerinden örnekler alarak içerik analizi yapmıştır. Çalışma, Al Jazeera kanalının Filistin meselesi hakkında Arap kamuoyunun bilincini yeniden şekillendirmede ve küresel medyadaki İsrail anlatısını kırmada kilit bir rol oynadığı sonucuna ulaşmıştır. Araştırma, direnç odaklı medyayı desteklemenin, profesyonel ve teknik araçlarını geliştirmenin ve medya kurumları ile araştırma merkezleri arasındaki iş birliğini artırarak Filistin meselesi için daha etkili ve adaletli bir medya söylemi üretmenin önemini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This research examines and analyzes the role played by Al Jazeera Satellite Channel in shaping Arab and international public opinion regarding the Palestinian cause. It does so by monitoring its media tools, the content of its news and documentary coverage, and its ability to influence public perception and understanding of current events in Palestine. The study aims to assess the effectiveness of Al Jazeera in conveying the Palestinian narrative, exposing Israeli violations, and promoting a resistant media discourse. Particular attention is given to the nature of the content presented, its frequency, and the framing techniques employed. Furthermore, the research seeks to understand audience engagement with this content through the analysis of field data, interviews, and surveys. The study employs the descriptive-analytical method and the case study approach, in addition to content analysis of a sample of news coverage, talk shows, and documentaries broadcast by the channel during critical periods of the Palestinian–Israeli conflict. The findings reveal that Al Jazeera has played a pivotal role in reshaping Arab awareness of the Palestinian issue and has contributed to breaking the monopoly of the Israeli narrative in global media, despite the political challenges and pressures it has faced. The study recommends the importance of supporting resistance media, developing its professional and technical tools, and enhancing cooperation between media and research institutions to produce a more impactful and just media discourse for the Palestinian cause.