Sağlık çalışanlarında sosyal medya kullanımı ve sürdürülebilir beslenme bilgi düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between social media use and sustainable nutrition knowledge levels in healthcare professionals
- Tez No: 949607
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanı, Sürdürülebilir Beslenme, Sürdürülebilirlik, Sosyal Medya, Healthcare Professionals, Sustainable Nutrition, Sustainability, Social Media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada sağlık çalışanlarının sosyal medya kullanımları ile sürdürülebilir beslenme bilgi düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 405 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Veriler katılımcılardan çevrimiçi anket yoluyla Mart-Eylül 2024 tarihleri aralığında toplanmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri için“Katılımcı Bilgi Formu”, sosyal medya kullanım düzeylerini ölçmek için“Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği-Yetişkin Formu (SMBÖ-YF)”ve sürdürülebilir beslenme bilgi düzeylerini ölçmek için“Sürdürülebilir Beslenmeye Yönelik Davranış Ölçeği”kullanılmıştır. Katılımcıların %61' i kadın, %39'u erkektir. Katılımcıların %15.8'i sağlık teknikeri/teknisyeni, %14.3'ü diyetisyen ve %13.3'ü hemşirelerden oluşmaktadır. Katılımcıların %85.2'si Instagram, %59.8'i Youtube ve %37'si X kullanmaktadır. Sürdürülebilir Beslenmeye Yönelik Davranış Ölçeği'nin Besin Tercihi değişkeni ile SMBÖ Sanal İletişim arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = -0.135, p < 0.01). Sürdürülebilir Beslenmeye Yönelik Davranış Ölçeği'nin Gıda İsrafını Azaltma (r = - 0.120, p < 0.05), Mevsimsel Yerel Beslenme (r = -0.100, p < 0.05) ve Besin Satın Alma (r = -0.137, p < 0.05) değişkenleri ile SMBÖ Sanal İletişim değişkeni negatif yönde anlamlı ilişkiler göstermiştir. Sürdürülebilir Beslenmeye Yönelik Davranış Ölçeği'nin Gıda İsrafını Azaltma (r = -0.108, p < 0.05), Mevsimsel Yerel Beslenme (r = -0.108, p < 0.05) ve Besin Satın Alma (r = -0.120, p < 0.05) değişkenleri SMBÖ Toplam ile negatif yönde anlamlı ilişkiler göstermiştir. Bu sonuçlar genel olarak sosyal medya bağımlılığı ile sürdürülebilir beslenme davranışları arasında negatif ilişkiler olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between healthcare professionals' social media use and sustainable nutrition knowledge levels. The study sample consisted of 405 healthcare professionals who agreed to participate in the study voluntarily. Data were collected from participants via an online survey between March and September 2024. The“Participant Information Form”was used for demographic information of the participants, the“Social Media Addiction Scale-Adult Form (SMBO-AF)”was used to measure social media usage levels, and the“Sustainable Nutrition Behavior Scale”was used to measure sustainable nutrition knowledge levels. 61% of the participants were female and 39% were male. 15.8% of the participants are health technicians, 14.3% are dietitians and 13.3% are nurses. 85.2% of the participants use Instagram, 59.8% use Youtube and 37% use X. A negative significant relationship was found between the Food Preference variable of the Behavior Scale towards Sustainable Nutrition and SMÖ Virtual Communication (r = -0.135, p < 0.01). Reducing Food Waste (r = -0.120, p < 0.05), Seasonal Local Nutrition (r = -0.100, p < 0.05) and Food Purchasing (r = -0.137, p < 0.05) variables of the Behavior Scale towards Sustainable Nutrition and the SMÖ Virtual Communication variable showed negative significant relationships. The variables of the Behavior Scale for Sustainable Nutrition, namely Reducing Food Waste (r = -0.108, p < 0.05), Seasonal Local Nutrition (r = -0.108, p < 0.05) and Food Purchasing (r = -0.120, p < 0.05), showed significant negative relationships with SMDS Total. These results generally reveal that there are negative relationships between social media addiction and sustainable nutrition behaviors.