Pandemi döneminde sağlık çalışanları arasındaki iletişim ve sosyal medya kullanımının çalışma motivasyonu ile ilişkisi
Communication between healthcare professionals and the relationship between social media use and work motivation during the pandemic period
- Tez No: 758923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Health worker, communication, pandemic period, social media, motivation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
En basit şekliyle iletişim bir beceridir ve iki kişinin birbirini bilgilendirmesidir. Motivasyon ise bir ihtiyacı karşılamak için gerekli davranışları başlatan bir güçtür. Her meslek grubu için önemli olan motivasyon faktörü, sağlık kuruluşları ve çalışanları için de önem arz etmektedir. Sağlık çalışanlarının iletişim becerileri ve motivasyonu, iyi hizmet ve bir sağlık kuruluşunun başarısı için kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada pandemi döneminde Türkiye'de bir sağlık kuruluşunda görev alan sağlık çalışanlarının iletişim becerileri ve sosyal medya kullanım düzeylerinin çalışma motivasyonları ile ilişkisini incelemekamaçlanmaktadır. Bu kapsamda çalışma;“Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının iletişim becerileri ve motivasyon düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır.”ve“Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının sosyal medya kullanımı ile motivasyon düzeyleri arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki vardır.”hipotezleri doğrultusunda ilişkisel taramayöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini yaşları 23 ve üzeri değişen, 154 kadın ve 175 erkek olmak üzere toplamda 329 sağlık personelinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak; Demografik Bilgi Formu, İletişim Becerileri Ölçeği, Sosyal Medya Kullanım Ölçeği ve Kamu Çalışanlarında Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS Paket Programı 11.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilere göre sağlık çalışanlarının motivasyon düzeyleri arttıkça iletişim becerilerinin arttığı, sosyal medya kullanım düzeyi arttıkça iletişim becerilerinin ise azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In its simplest form, communication is a skill and it is two people informing each other. Motivation is a force that initiates the necessary behaviors to meet a need. The motivation factor, which is important for every occupational group, is also important for health institutions and employees. The communication skills and motivation of healthcare professionals are critical to good service and the success of a healthcare organization. In this study, it is aimed to examine the relationship between the communication skills and social media usage levels of health workers working in a health institution in Turkey during the pandemic period and their motivation to work. In this context, work;“There is a positive and significant relationship between the communication skills and motivation levels of healthcare professionals during the pandemic period.”and“There is a negative significant relationship between the use of social media and motivation levels of healthcare professionals during the pandemic period.”Relational screening method was used in line with the hypotheses. The sample of the study consists of a total of 329 health personnel, 154 women and 175 men, aged 23 and over. As a data collection tool; Demographic Information Form, Communication Skills Scale, Social Media Usage Scale and Public Employees Motivation Scale were used. The obtained data were analyzed using SPSS Package Program 11.0. According to the data obtained, it was observed that as the motivation level of health workers increased, their communication skills increased, and as the level of social media use increased, their communication skills decreased.