The Impacts of the Gulf War on the U.S. defense industry
Körfez Savaşı'nın Amerikan savunma sanayine etkisi
- Tez No: 94964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Olay etki çalışması, Savunma Sanayii, Savunma Şirketleri, Savaş etkisi, Event Study, Defense Industry, Defense Firms, War Impact
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Körfez Savaşı' nın Amerikan Savunma Sanayine Etkisi Ömer Faruk CANTENAR İşletme Fakültesi Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Zeynep ÖNDER EYLÜL 2000 Bu çalışmada ABD'nin Körfez Krizi'ne askeri müdahalesi“makro”olay olarak ele alınmış ve bu makro olayın ABD savunma sanayi hisselerine etkisi“olay etki çalışması”(event study) yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Amerikan Savunma Bakanlığının en büyük 100 savunma şirketi içinden seçilen 39 firma üzerinde yapılan inceleme sonucunda, Körfez Savaşı'nın ardından bu şirket hisselerinin kısa ve uzun dönemde positif ve belirgin bir getiri sağladıkları tesbit edilmiştir. Ayrıca,“Savunma bağımlılığı”(savuma gelirleri/toplam gelirler) fazla olan şirketlerin hisse senetlerinin getirişinin savunma bağımlılığı az olanların getirişinden daha fazla olduğu ve pazar değeri düşük olan savunma şirket hisselerinin yüksek pazar değerine sahip hisselere kıyasla daha fazla getiri sağladıkları ve her iki sonucunda, istatistiksel olarak belirgin olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Impacts of the Gulf War on the U.S. Defense Industry Ömer Faruk CANTENAR Faculty of Business Administration Supervisor: Asst. Prof. Dr. Zeynep ÖNDER SEPTEMBER 2000 In this study, the military intervention of the U.S to the Gulf Crises is taken as a major event and the impact of this event on the U.S defense stocks is examined by using event study methodology. The sample includes thirty-nine defense firms selected from the U.S Department of Defense top contractors list. The analysis of the abnormal returns on these defense stocks shows that the U.S. military intervention to the Gulf crises affects these stocks significantly and positively both in the short-term and in the long-term. The univariate analysis indicates that stock returns of defense firms are affected differently from this war depending on their defense dependency and market value. There exists a positive relationship between defense dependency and abnormal returns of the defense firms, controlling for the size of the firm.