Export performance of Turkey in the European Union market in comparison to South East Asian countries: 1990-1997
Türkiye'nin Avrupa Birliği ihracat pazar performansının Güneydoğu Asya Ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi: 1990-1997
- Tez No: 94965
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR SAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İhracat Performansı, Sabit Piyasa Payı Analizi, İki Aşamalı Homotetik Talep Fonksiyonu. IV, Export Performance, Constant Market Share Analysis, Two-Stage Homothetic Demand Functions. Ill
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET TÜRKİYE'NİN AVRUPA BÎRLİĞİ İHRACAT PAZAR PERFORMANSININ GÜNEY DOĞU ASYA ÜLKELERİYLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Kotan, Zelal Master, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Serdar Sayan Eylül 2000 Türk ihracatçılar çeşitli vesilelerle Avrupa piyasasında Güney Doğu Asya ülkeleriyle fiyat rekabetinde zorlandıklarını iddia etmektedirler. Bu tezin amacı, Türkiye'nin Avrupa'ya olan coğrafi yakınlığının Türk ihracatçılara Avrupa piyasasında bir ek avantaj sağlayıp sağlamayacağını araştırmaktır. Bu nedenle, ilk olarak Türkiye ve Güney Doğu Asya ülkelerinin Avrupa Birliği'ne yaptıkları ihracat kompozisyonunun benzerlik derecesi bulunmuştur. Daha sonra, rekabetin toplam ihracat performansını ne ölçüde etkilediği Sabit Piyasa Payı Analizi ile ortaya çıkarılmıştır. Bir sonraki aşamada ise fiyatların toplam rekabeti ne ölçüde etkilediği İki Aşamalı Homotetik Talep Fonksiyonu tahmin edilerek bulunmuştur. Böylece, fiyatların, toplam rekabetteki yüzde payı da ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra ise, Avrupa Birliğine olan coğrafi yakınlığın fiyatları ne kadar etkilediğini bulmak amacıyla (navlun ve sigorta hariç) ihracat ve (navlun ve sigorta dahil) ithalat fiyatları arasındaki fark her ülke için analiz edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda, Türkiye'nin en çok tekstil ve giyim ürünleri ihracatında Güney Doğu Asya ülkeleriyle benzerlik gösterdiği ve bu grupta da coğrafi yakınlıktan doğan göreli bir fiyat avantajı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPORT PERFORMANCE OF TURKEY IN THE EUROPEAN UNION MARKET COMPARED TO THE SOUTH EAST ASIAN COUNTRIES Kotan, Zelal M.A., Department of Economics Supervisor: Assistant Prof. Serdar Sayan September 2000 Turkish exporters often complain that they cannot maintain a competitive price advantage over South East Asian exporters in world markets. This thesis aims to investigate if relative geographical proximity of Turkey to the EU market provides a compensating advantage for Turkish exporters selling to this market. In this framework, the study attempts to measure the degree of price competitiveness stemming from the relative proximity of exporters. For this purpose, export similarities between SEAs and Turkey are determined first. The importance of competitiveness on the overall export performance of each exporter is identified by using the Constant Market Share Analysis and then, the degree of price effect on the competitiveness is found by estimating two- stage homothetic demand functions. The proximity advantage of Turkish exporters relative to SEA exporters is identified by analyzing the difference between OF import and FOB export prices. The results indicate that Turkey has a price advantage relative to SEA countries in the product group that exhibits the highest degree of export pattern similarity to those countries.