The Everyday life in the Ottoman Empire: An interpretation
Osmanlı İmparatorluğu'nda gündelik hayat: Bir yorum
- Tez No: 94966
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İNALCIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Günlük Hayat, Toplumsal Hayata Dinsel ve Resmi Etkiler, Everyday life, Official and Religious Impact on Social Life
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğu'nda özellikle klasik dönem olarak adlandırılan dönemde gündelik hayatın unsurlarını incelemiştir. Tezde, halkın devlet ve din ile olan bağlantısı, günlük hayat çerçevesinde tartışılmıştır. Bu çalışmada, üç ana kaynak; kadı sicilleri, mühimme defterleri ve yabancı gezginlerin anlatıları temel alınmış ve bu kaynaklar birbirlerini tamamlayıcı ve birbirleriyle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Tezde dinin ve devletin etkisi altında şekillenen Osmanh'daki günlük hayatın bir kesitini sergilemek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes various aspects of daily life in the Ottoman Empire especially in the Classical age. The thesis will trace the connection between the state, religion and Ottoman people alongside the features of daily life. To see the relationship between them mainly three types of sources are used: Judicial records, mühimme registers and travel accounts. Each of them is used in a comparative and complementary way in order to establish a general picture of the daily life in the Ottoman Empire during the classical period. The purpose of the study is to demonstrate partially the course of everyday life under the impact of the official and religious ideals, views and its practices over the issue.