Analyzing the early republican ideology with specific reference to the Turkish literature: 1930-1945
Erken cumhuriyet ideolojisinin Türk edebiyatı üzerinden incelenmesi: 1930-1945
- Tez No: 94971
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. FUAT KEYMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Türk Dili ve Edebiyatı, Political Science, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Türk Şiiri, Türk Romanı, Modernleşme, Milliyetçilik, Homi Bhabha, Literature, Turkish Poetry, Turkish Novel, Modernization, Nationalism, Homi Bhabha iii
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET ERKEN CUMHURİYET İDEOLOJİSİNİN TÜRK EDEBİYATI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ: 1930-1945 Birler, R. Ömür Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. E. Fuat Keyman Eylül, 2000 Siyasi düşünce ve edebiyat arasında kesin, fakat doğrusal olmayan bir ilişki olduğunu temel alarak, bu tez erken dönem cumhuriyet politikaları ve Türk edebiyatı arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Modernleşme ve milliyetçilik düşüncelerini cumhuriyet idolojisinin iki temel dayanağı olarak alıp; her iki düşüncenin siyasi gündemki yansımalarının hem Türk edebiyatının gelişme sürecine hem de oluşan tartışmalara olan etkisi araştırılmıştır. Bu tezde incelenen konunun uygun bir çerçevede anlaşılabilmesi için, sömürgecilik sonrası edebiyat teorilerinden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYZING THE EARLY REPUBLICAN IDEOLOGY WITH SPECIFIC REFERENCE TO THE TURLISH LITERATURE: 1930-1945 Birler, R. Ömür M. A., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. E. Fuat Keyman September 2000 Having taken for granted that there exists a certain but nonlinear relation between political ideology and literature, this thesis seeks to trace the early republican political project vis a vis development of the Turkish literature. In this respect, two fundamental dimensions of the republican ideology, modernization and nationalism are considered; and the reflection of these two motives on the political agenda is analyzed through both the works and the debates of period's Turkish literary world. Further, this thesis attempts to develop a proper theoretical framework derived from the Post-colonial literature theory in order to have a better understanding of the investigated case.