Homeland perception and identity in diaspora: Case study of Kazakh diaspora in Germany
Diasporada ev algısı ve kimlik: Almanya'daki Kazak diasporası örneği
  1. Tez No: 848483
  2. Yazar: ASSYLAY IMAGAMBETOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR ONUR UNUTULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: diaspora, kimlik, vatan, Kazak diasporası, diaspora, identity, homeland, Kazakh diaspora
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Günümüzde akamdemik camiada diaspora kavramı bilimsel açıdan önemli bir ilgi kazanmaktadır. Kökeni 2500 yıl öncesine dayanan kavram, özellikle travmatik zoraki bir şekilde anavatanından kopma sonucunda dünyanın farklı yerlerine dağılmış fakat anavatan mitini ve kolektif hafızayı koruyarak yaşamıda devam eden bir topluluğu ifade etmektedir. Postmodern dünyada diaspora kavramı yeni tartışmalara konu olmaya başlamış ve bu durum konseptin kimlik, aidiyet gibi kavramlarla ilişkisini de gündeme getirmektedir. Bu bağlamda, bu tezde incelenen Almanya'daki Kazak diasporası, çoklu yerinden edilme ve göç etme doğası nedeniyle bir vaka olarak analitik açıdan dikkate değer bir incelemeye layık görülmüştür. Kazak diasporası Almanya'ya yerleşmeden önce, ataları Çin'in batıdaki Sincan eyaletindeki Doğu Türkistan'da büyüyen baskıcı Çin politikalarından kaçarak uzun bir yolculuk yaptmıştır. Himalay ve Tibet dağları üzerinden geçen uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından 1940'larda Hindistan'a ulaşıp, daha sonra 1950'lerde Türkiye'ye, 1960'larda ise Almanya'ya yerleştiler. Dolayısıyla, geçmişten günümüze çeşitli dönüşümler geçirerek zamanla oluşan dört ülke bağlamında özgün Kazak diasporasının varlığını tartışıyoruz. Diaspora bireyleri, sürekli olarak farklı ev ve ev sahibi toplum alanlarında aynı anda var olma ve ayrı yaşanmış deneyimler deneyimleme zorluğuyla karşı karşıyadır. Bu bakımdan Almanya'da yaşayan Kazak diasporasının vatan yönelimi ve aidiyet duygusunun araştırılması büyük önem arz etmektedir. Geçmişte anavatanlarını terk etmek zorunda kalan bu bireyler için anayurttan kopukluğa ve küreselleşmenin etkisine rağmen özgün kültürün“canlı”tutulması mühim hale gelmektedir. Bu durumda ortaya çıkan bir soru da diasporik kimliklerin nasıl inşa edildiği, algılandığı ve müzakere edildiğidir.“Burada yaşamak ama başka bir yeri hatırlamak ve arzulamak”gerilimi diaspora mensuplarının kimliklerinin nasıl inşa edildiğini belirlemektedir. Öte yandan, ulusötesi bir topluluk olarak Kazak diasporasıyla karşılaşma kimliğin yalnızca kökenlere dayanması gerektiği fikrinin kırılganlığını ortaya koymaktadır. Sunulan çalışma, Kazak diaspora üyelerinin aidiyet ve vatan yönelimlerinin çeşitli yönlerine, bununla ilgili günlük yaşam etkileşimlerinde bulunan tutum, söylem ve uygulamalara ışık tutmaya ve bunların zaman içinde nasıl dönüştüğünü analiz etmeye çalışan saha araştırmasına dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In contemporary times, the concept of diaspora has gained significant scholarly interest. The concept which dates back to 2500 years refers to a community dispersed from the original homeland, especially as a result of forced traumatic displacement and scattered to different parts of the world while preserving the myth about homeland and collective memory. In the post-modern world the diaspora concept has begun to be engaged new discussions, which turns its relationship with concepts such as identity and belonging. In this regard, the Kazakh diaspora in Germany being examined in this thesis garnered noteworthy scrutiny from an analytical standpoint as a case study due to its multiply scattered nature. The Kazakh diaspora has had a long journey before finally settling in Germany whose ancestors fled the growing oppressive politics of China in East Turkestan from the western province of Xinjiang. After a long and difficult journey through the Himalayas and Tibet, they reached India in 1940s and settled in Turkey in 1950s and further moved to Germany in 1960s. Hence, we are discussing about the existence of unique Kazakh diaspora in the context of four countries, which has formed over time, undergone various transformations from the past to the present day. Diaspora individuals are consistently faced with the challenge of simultaneously existing in distinct home and host society realms and experiencing separate lived experiences. In this regard, it was of great importance to investigate the homeland orientation and a sense of belonging of the Kazakh diaspora living in Germany. For these individuals who have been forced to leave their homeland in the past, the idea of keeping the original culture“alive”is substantial notwithstanding the disconnection from homeland and the influence of globalization. An inquiry that emerges in this particular situation is the way in which the diasporic identities are constructed, practiced perceived, and negotiated. The tension of“living here and but remembering and desiring another place”determines how the identities of diaspora members are constructed. On the other hand, the firsthand encounter with the Kazakh diaspora as transnational community reveals the fragility of the idea that identity should be rooted in one's solid origins only. The presented study is based on empirical field research attempting to shed light on the various aspects of Kazakh diaspora members' belonging and homeland orientation, attitudes, discourses and practices related to it that are found in everyday life interactions and analyze how they are transformed over time.