Bağımsız denetimde sürekli eğitimin etkinliği: Türkiye'deki bağımsız denetçiler üzerine bir araştırma
The effectiveness of continuing education in independent auditing: a study on independent auditors in Turkey
  1. Tez No: 949785
  2. Yazar: BETÜL GÜLŞEN ÖZGENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Bağımsız Denetçi, Sürekli Eğitim, Eğitim Etkinliği, Independent Audit, Independent Auditor, Continuing Education, Educational Effectivene
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Eğitim hayat boyu süren bir olgudur. Güncel gelişmelere uyum sağlamak, teknolojik ilerlemeleri öğrenmek ve mevzuattaki değişmeleri takip edebilmek bağlamında mesleki eğitimlerin sürdürülebilirlik temelinde devamlılığı esastır. Denetçiler mesleki sorumluluğu çerçevesinde kamu menfaatini korumakla mükellef meslek mensuplarıdır. Denetçilerin çalışmaları neticesinde incelemeye esas konunun gerçeğe uygunluğu hakkında makul görüş açıklaması beklenmektedir. Bağımsız denetim mesleğini icra eden meslek mensuplarının görevlerini en iyi şekilde yapabilmelerine destek sağlamak amacıyla eğitim faaliyetleri Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından 2018 yılında zorunlu hale getirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, bağımsız denetçilerin aldıkları sürekli eğitimlerin etkinliğini ölçmektir. Eğitimlerin etkinliğini ölçmek, sadece eğitimin kalitesini değerlendirmekle sınırlı olmayıp, bunun yanı sıra denetim faaliyetlerinin güvenilirliğini artırmaya yönelik önemli bir araçtır. Etkin bir sürekli eğitim programı, denetçilerin mesleki beceri, bilgi ve davranış seviyelerini artırarak, denetim faaliyetlerinin daha faydalı ve güvenilir bir şekilde yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda, eğitimlerin içeriği, katılımcı performansları, uzun vadeli etkileri ve geri bildirimleri, eğitim etkinliğinin detaylı ve bütüncül bir biçimde değerlendirilebilmesi için ana unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Çalışma kapsamında sürekli eğitimlerin bağımsız denetçiler için etkinlik derecesi istatistiki olarak analiz edilmiştir. Bu analizler yapılırken SPSS 29.0 paket programı kullanılmıştır. Analizlerde; güvenirlik testi, frekans analizleri, Tek Örneklem T-Testi, Bağımsız Örneklemler T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA Testi) kullanılmıştır. Çalışma analizlerinde, sürekli eğitim programlarının, bağımsız denetçilerin ortalamanın çok az değer üzerinde anlamlı bir etkinliği olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak bağımsız denetçilerin cinsiyetine, yaşına, eğitim düzeyine, denetimdeki tecrübesine, unvanına ve mesleğini icra ettiği bölgeye göre sürekli eğitimlerin etkinliğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Education is a lifelong phenomenon. In order to adapt to current developments, keep up with technological advancements, and stay informed about regulatory changes, the continuity of professional training based on the principle of sustainability is essential. Auditors are professionals who, within the scope of their professional responsibilities, are obliged to safeguard the public interest. Auditors are expected to express a reasonable assurance opinion regarding the fairness of the subject matter examined as a result of their audit procedures. In order to enhance the professional competencies of individuals practicing independent auditing and to support the effective performance of their duties, professional training programs were made mandatory in 2018 by the Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Authority (KGK). The main purpose of the study is to measure the effectiveness of the continuous trainings received by independent auditors. Measuring the effectiveness of training extends beyond merely assessing the quality of the education itself; it also serves as a critical mechanism for enhancing the reliability of auditing activities. An effective continuous training program enhances auditors' professional skills, knowledge, and behavior, thereby ensuring that auditing activities are conducted in a more efficient and reliable manner. In this context, the content of the training, participant performance, long-term effects, and feedback emerge as key elements for a comprehensive and detailed evaluation of training effectiveness. This study statistically analyzes the effectiveness of continuous education training for independent auditors. The analyses were conducted using the SPSS 29.0 statistical software package. The methods employed included reliability testing, frequency analyses, One-Sample T-Test, Independent Samples T-Test, and One-Way ANOVA. The findings of the study indicate that continuous education programs exert a statistically significant, albeit marginal, impact on independent auditors' performance compared to the average. However, no statistically significant differences were found in the effectiveness of continuous training based on independent auditors' gender, age, educational level, audit experience, professional title, or the region in which they practice.