Pişmiş toprak heykellerde biçimlendirme yöntemleri
Shaping techniques in terracotta sculptures
  1. Tez No: 949787
  2. Yazar: LARA YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. BURCU ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pişmiş Toprak, Heykel, Çağdaş Seramik Sanatı, Terracotta, Sculpture, Contemporary Ceramic Art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İnsanlık tarihinin en eski ifade biçimlerinden biri olan pişmiş toprak heykeller, farklı kültürlerin estetik, ritüel ve günlük yaşamlarının bir yansıması olmuştur. Bu araştırmada, pişmiş toprak heykellerin tarih boyunca gelişimi biçimlendirme yöntemlerine göre sınıflandırılmış, ele alınan teknikler ilgili örnekler üzerinden değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme, pişmiş toprak heykelde kullanılan biçimlendirme tekniklerinin geçmişten günümüze geçirdiği dönüşüme ve günümüz sanat üretimindeki rolüne odaklanmaktadır. Pişmiş toprak malzemenin binlerce yıllık geçmişine karşın güncelliğini koruması ve farklı dönemlerde özgün kullanım biçimlerine imkân tanımaya devam etmesi, bu malzemenin kültürel ve teknik sürekliliğini gözler önüne sermektedir. Teknik bilgi ve deneyim gerektiren bir malzeme olan pişmiş toprağı günümüzde deneysel yaklaşımlarla çalışan sanatçılar dikkat çekmektedir. Araştırmada geçmişten aktarılan geleneksel yöntemlerin günümüz teknolojik olanaklarıyla harmanlanarak yeniden yorumlanması sonucu ortaya çıkan yeni üretim yaklaşımlarına da yer verilmiştir. Metin içinde Neolitik Çağ'dan günümüze kadar pişmiş toprak heykeller üzerine literatür taraması yapılmış, seçilen arkeolojik buluntular ve sanat eserleri, günümüz örnekleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu çalışma, pişmiş toprak heykel sanatının tarihsel, teknik ve kültürel gelişimini çok yönlü bir yaklaşımla ele alarak, geçmişle günümüz arasında kurulan sanatsal sürekliliği ortaya koymayı amaçlamaktadır. Eser metni çalışmasının bir parçası olarak, pişmiş toprak malzeme ile gerçekleştirilmiş heykellerden oluşan kişisel bir sergi hazırlanmıştır. Metnin sonunda da bu sergiye ve heykellerin üretim sürecine dair bilgilere yer verilmiştir. Geleneksel teknik bilgilerin çağdaş üretim anlayışıyla bir araya geldiği noktaları ortaya koymayı amaçlayan bu eser metni, pişmiş toprak heykelin çok katmanlı yapısını anlamaya katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Terracotta sculptures, one of the oldest forms of expression in human history, have served as reflections of the aesthetic, ritualistic, and everyday life practices of various cultures. This study examines the historical development of terracotta sculptures by classifying them according to forming techniques and evaluating them through examples associated with these methods. The evaluation focuses on the transformation of forming techniques used in terracotta sculpture from the past to the present and their role in contemporary art production. Despite its millennia-old history, terracotta remains a relevant material, continually enabling original modes of use across different periods. This enduring cultural and technical continuity is evident in the material's persistent presence. Although terracotta requires technical knowledge and experience, many contemporary artists working with this material adopt experimental approaches during the production process. This study examines how traditional methods are reinterpreted through contemporary technological tools, leading to the emergence of new production approaches. A literature review has been conducted on terracotta sculptures from the Neolithic Age to the present, and selected archaeological findings and artworks have been comparatively analyzed alongside contemporary examples. This study aims to reveal the artistic continuity established between the past and present by addressing the historical, technical, and cultural development of terracotta sculpture through a multifaceted approach. As part of the research, an exhibition has been prepared consisting of my terracotta sculptures, which reflect my approach to the material. The final section of this thesis provides detailed information on these viii sculptures and their production processes. By examining the intersections between traditional technical knowledge and contemporary artistic perspectives, this text seeks to contribute to a deeper understanding of the multi-layered nature of terracotta sculpture.