Rusya Federasyonu'nun yapay zekâ politikaları
Artificial intelligence policies of the Russian Federation
- Tez No: 949848
- Danışmanlar: PROF. DR. ELVETTİN AKMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, Yapay Zekâ Politikası, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, Yapay Zekâ Ekosistemi, Russian Federation, Artificial Intelligence Policy, National AI Strategy, Global AI Governance, AI Ecosystem
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
Bu tez çalışması Rusya Federasyonu'nun yapay zekâ politikalarını, stratejik yönelimlerini ve gelişim sürecini kapsamlı biçimde incelemektedir. Yapay zekâ teknolojilerinin farklı sektörlerde hızlı bir şekilde yaygınlaştığı günümüzde devlet politikaları bu teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanmasında belirleyici bir rol üstlenmektedir. Rusya'nın yapay zekâ stratejisi, ulusal güvenliğin güçlendirilmesi, savunma sanayisinin modernizasyonu ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi gibi hedeflerin yanı sıra kamu yönetimi, sağlık, eğitim ve güvenlik alanlarında yapay zekânın entegrasyonunu önceliklendirmektedir. Bu çalışmanın temel amacı Rusya'nın yapay zekâ politikalarını çok boyutlu bir perspektifle ele alarak bu politikaların ekonomik büyüme, istihdam, eğitim ve toplumsal yapılar üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Araştırma nitel yöntemler kullanarak stratejik belgeleri, yasal düzenlemeleri ve kurumsal mekanizmaları analiz etmekte; ayrıca Rusya'nın yaklaşımını ABD, Çin, Kanada, Singapur, Almanya, Birleşik Krallık ve Türkiye gibi ülkelerin politikalarıyla karşılaştırmalı biçimde incelemektedir. Elde edilen bulgular Rusya'nın yapay zekâ alanındaki liderlik iddiasını güçlendirmek amacıyla stratejik yatırımlar gerçekleştirdiğini ortaya koymaktadır. Tez Rusya'nın yapay zekâ ekosistemini daha rekabetçi ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturması için somut politika önerileri sunmakta ve küresel yapay zekâ dönüşümünde ülkenin potansiyel rolünü anlamaya katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis offers a comprehensive examination of the Russian Federation's artificial intelligence (AI) policies, strategies, and development trajectory. In a rapidly evolving global context where AI technologies are reshaping economic, social, and security structures, national policies have emerged as critical tools for guiding technological advancement. Russia's AI strategy emphasizes national security, modernization of defense industries, and economic competitiveness, while encouraging the integration of AI into public administration, healthcare, education, and law enforcement. The study aims to analyze Russia's AI policies from a multidimensional perspective, exploring their effects on economic growth, employment, education, and society. Using qualitative research methods, it evaluates strategic documents, legal frameworks, and institutional mechanisms that shape the country's AI governance. To contextualize Russia's approach, the thesis provides a comparative analysis with global leaders such as the United States, China, Canada, Singapore, Germany, the United Kingdom, and Turkey. The findings indicate that Russia is investing strategically in AI to boost its international standing and technological self-reliance. While notable progress has been made, challenges such as global competition, regulatory gaps, and ethical governance remain. The thesis concludes with policy recommendations aimed at fostering a more competitive and sustainable AI ecosystem in Russia. Overall, this study contributes to the academic and policy-oriented understanding of AI governance by examining Russia's current trajectory and potential role in the global AI order.