İnternet alışverişlerinde algılanan risk faktörlerinin satın alma niyetine etkisi
The effect of perceived risk factors on purchase intention in internet shopping
- Tez No: 949847
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnternet alışveriş, risk algısı, satın alma davranışı, Buying behavior, internet shopping, risk perception
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
COVID-19 sonrası artan online alışveriş davranışı ile tüketiciler farklı satın alma karar süreci içerisine girmişlerdir. Bu kapsamda, internet alışverişlerinde çoğunlukla algılanan risk faktörlerinin satın alma niyetine ve satın alma kararlarına etkisi öne çıkmaktadır. Literatürde önemli bir yer edinmiş olan algılanan risk faktörleri ve satın alma davranışının COVID-19 sonrası daha önemli hale geldiği söylenebilir. Bu çalışmada internet alışverişlerinde algılanan risk faktörlerinin satın alma niyetine etkisi incelenmiştir. Amaç doğrultusunda anket uygulaması yapılmıştır. Katılımcıların bazı demografik özelikleri ile internet alışverişlerinde algıladıkları risk faktörleri arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increasing online shopping behavior after COVID-19, consumers have entered into a different purchasing decision process. In this context, the effect of perceived risk factors on purchase intention and purchasing decisions mostly stands out in online shopping. It can be said that perceived risk factors and purchasing behavior, which have an important place in the literature, have become more important after COVID-19. In this study, the effect of perceived risk factors on purchase intention in online shopping was examined. A survey was conducted in line with the purpose. Significant relationships were determined between some demographic characteristics of the participants and the risk factors they perceived in online shopping.