Mustafa Reşid'in Flora romanı (inceleme-metin)
Mustafa Reşi̇d's novel Flora (text revi̇ew)
  1. Tez No: 949878
  2. Yazar: BÜŞRA ONBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. ESRA SAZYEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Reşid, Flora, novel, figurative cast, time, space
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Roman sanatı, yazarların binlerce yıl boyunca duygularını, düşüncelerini, hayata dair meselelerini aktarmak amacıyla kaleme aldıkları eserler aracılığıyla gelişim göstermiştir. Divan edebiyatında mesnevi geleneğiyle sürdürülen anlatı yapısı, Batı'dan yapılan çeviri faaliyetlerinin etkisiyle biçimsel ve teknik açıdan daha nitelikli bir yapıya dönüşerek roman türünün gelişmesine zemin hazırlamıştır. Yeni Türk Edebiyatı'nın başlangıcı olarak kabul edilen 1860 yılından itibaren roman, nesir dilinin egemenliğinde şekillenen yapısıyla, teknik donanımı ve içerik çeşitliliği bakımından edebiyatımızda diğer türlere kıyasla daha yoğun ve etkin bir rol üstlenmiştir. Bir anlatının temel yapı taşları olan“olgu kuruluşu”,“figüratif kadro”,“mekân”ve“zaman”gibi unsurların işleniş biçiminde görülen dönüşümler, yalnızca Türk edebiyatının tarihsel gelişimini değil, aynı zamanda toplumun sosyal, siyasal ve kültürel dönüşümünü yansıtması bakımından da son derece önemlidir. Farklı duyarlılık ve düşünce yapılarına sahip sanatçılar etrafında şekillenen edebî topluluklar ya da hareketlerin varlığını anlamlı kılan temel unsur, bu sanatçıların ortaya koydukları eserlerdir. Bu bağlamda, sanatçının estetik üretimi, araştırmacılar için birincil nitelik taşıyan kaynaklardır ve bu eserlerin farklı perspektiflerden, özgün yaklaşımlarla incelenmesi akademik katkı açısından büyük önem arz eder. Bu tezde, Tanzimat ile Servet-i Fünûn arasında köprü işlevi gören ve edebiyat tarihinde 'Ara Nesil' olarak anılan kuşağın temsilcilerinden Mustafa Reşid'in 1886 yılında yayımladığı Flora adlı romanı, biçim ve içerik açısından kapsamlı bir biçimde incelenmiş; eser aynı zamanda ilk kez Latin harflerine aktarılmıştır. Mustafa Reşid, Flora adlı romanında, doğanın eşsiz güzellikleri içerisinde gelişen“aşk”ı Flora adlı genç kız ile Şair'in iç dünyaları üzerinden okura sunarken, unutulmaya yüz tutmuş bir tanrıçayı -Flora'yı- mitolojik bir perspektiften yeniden canlandırmıştır. Mitik ve mistik atmosferiyle öne çıkan eser, şiirsel bir anlatım tarzı benimsenerek kaleme alınmıştır. Bu tezde, Flora romanı odağında bir dönemin sanatı ve sanatçısı çok yönlü olarak ele alınmış ve edebiyat literatürüne yeni, özgün bir katkı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The art of the novel has developed over thousands of years through the literary expressions of writers conveying their emotions, ideas, and life experiences. The narrative framework, preserved in Divan literature through the mesnevi heritage, evolved into a more sophisticated form in both formal and technical aspects due to the influence of Western translation works, hence facilitating the emergence of the novel genre. Since 1860, recognized as the inception of New Turkish Literature, the novel, characterized by its prose form, has played a more prominent and impactful role in our literature relative to other genres, particularly in terms of technical sophistication and content variety. The alterations observed in elements such as“plot,”“figurative cast,”“space,”and“time,”which constitute the fundamental components of a narrative, are crucial for illustrating both the historical evolution of Turkish literature and the societal, political, and cultural transformations within society. The primary factor that renders the presence of literary communities or movements centered around authors with diverse sensibilities and perspectives significant is the oeuvre of these artists. In this setting, the artist's aesthetic output serves as a fundamental resource for scholars, and examining these works from several perspectives and methodologies is crucial for academic contribution. The present study provided a comprehensive analysis of the novel Flora, published in 1886 by Mustafa Reşid, a figure representing the 'Intermediate Generation' that bridged the Tanzimat and Servet-i Fünûn periods in literary history; the work is also Latinized. In his work Flora, Mustafa Reşid illustrates the theme of“love,”emerging amidst the distinctive splendors of nature, through the inner experiences of a little girl named Flora and the Poet, thereby resurrecting the goddess Flora from a mythological standpoint. The work, distinguished by its mythological and mystical ambiance, was composed using a lyrical narrative technique. The present study analyzed the art and artists of a specific period through the lens of the novel Flora, offering a distinctive and original addition to literary scholarship.