Acil serviste triyaj kategorisi 1 veya 2 olan, göğüs ağrısı veya nefes darlığı ile gelen hastaların son tanıdan bağımsız, altta yatan kapak patolojisi varlığının kısa dönem (1 aylık) hastaneye yatış ve mortalite üzerine etkisi
The impact of underlying valvular pathology on short-term (1-month) hospitalization and mortality, regardless of final diagnosis, in emergency department patients presenting with chest pain or dyspnea classified as triage category 1 or 2
- Tez No: 949944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARBEK AKARCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, Emergency Medicine, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kapak kalp hastalığı, FOCUS, valvüler regürjitasyon, mortalite, risk sınıflaması, kritik hasta, Valvular heart disease, FOCUS, Valvular regurgitation, mortality, risk stratification, critically ill patient
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç Kapak kalp hastalıkları (KKH), acil servise göğüs ağrısı veya nefes darlığı şikayetiyle başvuran hastalarda hemodinamik bozulmanın sık görülmesine rağmen çoğunlukla yeterince fark edilmeyen nedenlerdendir. Odaklanmış kardiyak ultrasonografi (FOCUS) ile hızlı tanı konulması, mortalite ve morbidite oranlarını iyileştirebilir; ancak bu konuda kapsamlı ve güvenilir veri oldukça sınırlıdır. Çalışmamızın birincil amacı FOCUS ile tespit edilen orta ve şiddetli kapak regürjitasyonunun 30 günlük mortalite, hastaneye yatış ve acil servise yeniden başvuru ile ilişkisini incelemektir. Aynı zamanda basitleştirilmiş görsel kapak değerlendirmesinin tanısal doğruluğunu kantitatif yöntemlerle karşılaştırarak ve etkinliğini değerlendirerek acil serviste kullanımına uygun FOCUS protokolüne entegre etmektir. Yöntem Nisan 2024 - Nisan 2025 tarihleri arasında yapılan tek merkezli prospektif kesitsel çalışmaya, göğüs ağrısı ve/veya nefes darlığı şikayetiyle başvuran triyaj kategorisi 1-2 olan, 18 yaş ve üzeri yetişkin hastalar dahil edildi. Hastalar bilgilendirilip onamları alındıktan sonra, eğitilmiş bir acil tıp asistanı tarafından hastaneye gelişten sonraki ilk 30 dakika içinde parasternal, apikal ve subkostal pencerelerden FOCUS yapıldı. Kapak regürjitasyonunun şiddeti, görsel olarak (Renkli Doppler jet fraksiyonu) ve kantitatif olarak (PISA yarıçapı, Vena Kontrakta ölçümleri) değerlendirildi. Alınan tüm görüntüler videoya kaydedildi. Tüm görüntüler klinik USG alanında 15 yılın üzerinde tecrübeye sahip, bu konuda eğitim veren bir acil tıp uzmanı ve ekokardiyografi alanında uzman bir kardiyolog tarafından kör olarak değerlendirildi. Birincil sonlanım noktaları 30 günlük tüm nedenlere bağlı mortalite ve hastaneye yatış olarak belirlendi; ikincil sonlanımlar ise 30 günlük acil servise yeniden başvuru ve FOCUS test performansı idi. Analizlerde yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalıklar, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF) ve NT-proBNP değerleri için çok değişkenli lojistik regresyon kullanıldı. Bulgular Çalışmaya dahil edilen 379 hastanın medyan yaşı 72, %55'i erkekti. Hastaların 280'i (%73,9) bir veya daha fazla kapakta en az orta şiddette regürjitasyona sahipti. Tüm hastalarda 30 günlük mortalite %30,1 olarak gerçekleşirken, orta ağır KKH grubunda bu oran %37,5'e yükseldiği saptandı; regürjitasyonun olmadığı veya hafif olduğu grupta ise %10,1 olarak değerlendirildi (düzeltilmiş odds oranı (OR) = 2,6, %95 güven aralığı 1,6–4,2, p < 0,001). Orta şiddetli KKH varlığı, hastaneye yatış olasılığını bağımsız olarak artırdı (ayarlanmış OR = 1,8, %95 GA 1,1–3,0). Önemli solunum yolu enfeksiyonları (pnömoni veya pnömosepsis) ile orta-şiddetli KKH olan hastalar ölümlerin %70'ini oluştururken, belirgin KKH bulunmayan izole NSTEMI hastalarında erken mortalite en düşük düzeyde (%2,6) gerçekleşti. Araştırmacı ile 2 otör karşılaştırıldığında, kantitatif ölçümler yüksek düzeyde uyum içindeydi (kappa = 0,86); araştırmanın görsel ve kantitatif ölçümleri otörler tarafından değerlendirildiğinde orta ve üzeri regürjitasyonun tespitinde görsel yöntemin duyarlılığı %96, özgüllüğü %93 olarak bulundu. Sonuç FOCUS ile tespit edilen orta ağır kapak regürjitasyonu, triyaj kategorisi 1-2 olan hastalarda 30 günlük mortalite, hastaneye yatış ve yeniden başvuru açısından güçlü ve bağımsız bir risk faktörüdür. Hızlı yapılan görsel kapak incelemesi, 5 dakikadan kısa sürede neredeyse kantitatif doğrulukta sonuç verir ve rutin FOCUS protokollerine eklenerek erken kardiyoloji konsültasyonu ile etkin hemodinamik tedaviye yönlendirmede kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction Valvular heart diseases (VHDs) are often overlooked causes of hemodynamic instability in patients presenting to the emergency department with chest pain or shortness of breath, despite their high prevalence. Rapid diagnosis with focused cardiac ultrasonography (FOCUS) can improve mortality and morbidity; however, comprehensive and reliable data on this issue remain very limited. The primary aim of this study is to evaluate the association between moderate and severe valvular regurgitation detected by FOCUS and 30-day mortality, hospitalization, and emergency department revisit rates. A secondary aim is to assess the diagnostic accuracy of a simplified visual valvular assessment compared to quantitative methods and its feasibility for integration into a FOCUS protocol in the emergency setting. Methods This single-center, prospective, cross-sectional study was conducted between April 2024 and April 2025 and included adult patients aged ≥18 years who presented to the emergency department with chest pain and/or shortness of breath and were triaged as level 1 or 2. After obtaining informed consent, a trained emergency medicine resident performed FOCUS within 30 minutes of arrival, using parasternal, apical, and subcostal windows. The severity of valvular regurgitation was assessed visually (color Doppler jet fraction) and quantitatively (PISA radius, Vena Contracta width). All images were recorded on video. The images were blindly reviewed by an emergency medicine physician with more than 15 years of ultrasound experience and a cardiologist specialized in echocardiography. The primary endpoints were 30-day all-cause mortality and hospitalization, and secondary endpoints were 30-day emergency department revisits and FOCUS test performance. Multivariate logistic regression analyses were performed, adjusting for age, sex, comorbidities, left ventricular ejection fraction (LVEF), and NT-proBNP levels. Results A total of 379 patients were included, with a median age of 72 years; 55% were male. Moderate or severe regurgitation in one or more valves was detected in 280 (73.9%) patients. The 30-day all-cause mortality rate was 30.1% overall, reaching 37.5% in the moderate-severe VHD group and 10.1% in those without significant regurgitation (adjusted odds ratio [OR] = 2.6, 95% confidence interval [CI]: 1.6–4.2, p < 0.001). Moderate or severe VHD was also independently associated with increased hospitalization rates (adjusted OR = 1.8, 95% CI: 1.1–3.0). Among patients with significant respiratory infections (pneumonia or pneumosepsis) and moderate-severe VHD, mortality accounted for 70% of deaths, whereas isolated NSTEMI patients without significant VHD had the lowest early mortality rate (2.6%). Quantitative measurements showed high interobserver agreement between the primary investigator and the two independent reviewers (κ = 0.86). Visual estimates had a sensitivity of 96% and a specificity of 93% for detecting moderate or greater regurgitation compared to quantitative measurements. Conclusion Moderate-severe valvular regurgitation detected by FOCUS in level 1-2 triage patients is a strong and independent predictor of 30-day mortality, hospitalization, and emergency department revisit. Rapid visual valve assessment yields nearly quantitative accuracy in under 5 minutes and can be integrated into routine FOCUS protocols to facilitate early cardiology consultation and hemodynamic management.