Ridge regresyonda dayanıklı tahminleme
Robust estimation in ridge regression
  1. Tez No: 950007
  2. Yazar: FİLİZ KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN SAVAŞ SAZAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanıklı Tahmin, DWMML, Regresyon, Ridge Regresyon, Robust Estimation, DWMML, Regression, Ridge Regression
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, çoklu doğrusal bağlantı probleminin çözümü için ridge regresyona, aykırı değer probleminin önüne geçmek için ise dayanıklı tahmin yöntemlerine başvurulmuş ve bu iki konu birlikte çalışılarak yeni dayanıklı bir ridge regresyon tahmin edicisi önerilmiştir. Tezin amacı, literatürde şimdiye kadar var olan dayanıklı ridge regresyon tahmin edicilerine alternatif olarak, aykırı değerlerden etkilenmeyen ve diğerlerinden daha etkin olan bir regresyon tahmin edicisi önermek ve bu tahmin ediciyi ridge regresyon formatına uyarlayarak çoklu doğrusal bağlantı probleminden etkilenmeyen, yüksek etkinliğe sahip ve dayanıklı olan bir ridge regresyon tahmin edicisi elde etmektir. Çalışmada, Sazak (2019)'da yer alan Dinamik Ağırlıklı Modifiye Edilmiş En Çok Olabilirlik (Dynamically Weighted Modified Maximum Likelihood, DWMML) dayanıklı tahmin edicilerinin felsefesi kullanılarak DWMML dayanıklı regresyon tahmin edicileri elde edilmiştir. Ardından, DWMML regresyon tahmin edicileri ridge regresyona uyarlanmış ve yeni dayanıklı ridge regresyon tahmin edicileri olan Dinamik Ağırlıklı Modifiye Edilmiş En Çok Olabilirlik Ridge (Dynamically Weighted Modified Maximum Likelihood Ridge, DWMMLR) tahmin edicileri elde edilmiştir. DWMMLR tahmin edicileri normal dağılım altında bile En Küçük Kareler (Least Squares, LS) Ridge tahmin edicilerinin etkinlik performansına oldukça yakın, neredeyse tamamen etkin denebilecek sonuçlar vermiştir. Ayrıca, DWMMLR3 tahmin edicisinin birçok koşulda diğer dayanıklı ridge regresyon tahmin edicilerinden daha iyi bir performans sergilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, ridge regression is employed to mitigate the impact of multicollinearity, while robust estimation methods are utilized to alleviate the influence of outliers. These two issues are addressed simultaneously, leading to the proposal of a new robust ridge regression estimator. The aim of the thesis is to propose a regression estimator that remains unaffected by outliers and is more effective than the others. By adapting this estimator to the ridge regression format, the objective is to obtain a robust ridge regression estimator that is impervious to the multicollinearity problem, exhibits high efficiency, and maintains robustness. In the study, Dynamically Weighted Modified Maximum Likelihood (DWMML) robust regression estimators are derived using the philosophy of DWMML robust estimators as proposed in Sazak's (2019) study. Subsequently, DWMML regression estimators are adapted to ridge regression, resulting in the development of new robust ridge regression estimators, termed Dynamically Weighted Modified Maximum Likelihood Ridge (DWMMLR) estimators. DWMMLR estimators yield nearly optimal results, closely approaching the efficiency performance of the Least Squares (LS) Ridge estimators, even under normal distribution assumptions. Additionally, it has been observed that the DWMMLR3 estimators outperform other robust ridge regression estimators in various conditions.