Pablo Pıcasso'nun La Familia De Saltimbanques eseri ile Rainer Maria Rilke'nin 5.Duino Ağıtı'nın imgesel ilişkileri
Imaginary relationships between Pablo Picasso's La Family De Saltimbanques and Rainer Maria Rilke's 5th Duino Elegy
- Tez No: 950062
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİ AĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İmge, Beşinci Ağıt, Rilke, Picasso, Duino Ağıtları, Akrobatlar, Image, Fifth Elegy, Rilke, Picasso, Duino Elegies, Acrobats
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Eser, varoluşumuza dair sorularımızın hemen tümü gibi yanıtından emin olmadığımız, bir bakıma bir yanıt bulmak maksadıyla sormadığımız bir sorudur. Soru ve imge arasında sonsuzca yinelenen diyalektik ise eserin varlığını kalıcı kılar. Bu çalışma kalıcılığı ve evrenselliği açıkça kabul görmüş iki başyapıt olan Picasso'nun“Akrobatlar Ailesi”resmi ile Rilke'nin“Beşinci Duino Ağıtı”arasındaki imgesel ilişkiyi konu alır. Pablo Picasso (1881-1973) kübizmden modernizme kadar sürekli bir araştırma ve değişim içinde üretim yapmıştır. İlk klasik döneminden sonra kübizm, soyut sanat, ekspresyonizm ve hatta sürrealizm akımları içinde değerlendirebilecek eserler vermiştir. İspanyol ressam Picasso'nun 1901-1906 yılları arasındaki üretimleri sanatçının mavi ve pembe dönemini kapsamıştır. Her iki dönemde de konular toplumun alt tabakası olarak görülen kesimlerinden (sirk oyuncuları, palyaçolar, soytarılar, sokak sanatçıları) seçilmiş fakat giderek mavi dönemin boğucu havası, yerini ahenkli pembe pastel tonlara, ışığın belirgin kullanımına bırakmıştır. Pembe döneminin başyapıtı 1905 yılında gerçekleştirdiği La Famille De Saltimbanques (Akrobatlar Ailesi) ismini taşır. Sanatçı gezgin cambaz ailesi ve mensuplarını konu edindiği bu resmini tamamlama sürecinde, dönemin pek çok sanatçılarının uğrak yeri olan 'Gezici Medrano' sirkine düzenli olarak giderek sayısız etüt yapmıştır. Kentin sokaklarında hünerlerini sergileyen gezici cambazlar aynı dönemde Paris'te bulunan Alman lirik şairinin önde gelen şairlerinden Rainer Maria Rilke'nin (1875-1926) de gözlem alanına girmiştir. Bu ortak gözlemler iki sanatçının farklı alanlarda birer başyapıt üretmesine vesile olmuştur. Ancak bu çalışma Rilke'nin modern şiire yön veren“Duino Ağıtları”nı tamamlamasındaki en önemli etken“Akrobatlar Ailesi”resmi olduğunu ortaya koyan bir araştırma olmuştur. Rilke'nin ilk olarak bir galeride gördüğü Picasso'nun bu eserinden aldığı ilham“Beşinci Ağıt”ın ortaya çıkışındaki en önemli etken olmuştur. Çalışmanın ana amacı farklı semiyotik alanlarda ortaya çıkan bu iki başyapıtın karşılaştırmalı bir incelenmesini yapmaktır. Bu incelemede ağırlıklı olarak kullanılan imgelerin ilişkisi üzerinden gidilmiştir. Her iki sanatçının bu ortak imgelere kimi zaman paralel kimi zaman bağımsız biçimde yaklaştığı görülmüştür. Nihai olarak burada gösteri sanatçılarından, plastik sanatlara ve oradan edebiyat alanına uzanan zincirleme bir etkileşimden söz etmek mümkündür. Genç Picasso erken döneminde yüksek bir yoğunlaşma haliyle ürettiği bir resimle (Akrobatlar Ailesi) ustalık evresindeki ozan-şair Rilke'ye yapıtını (Duino Ağıtları) tamamlayabilmesi için ilham olmuştur. Kullanılan imgeler bakımından, sanatçıların iç dünyalarını açımlayan ve dış dünyaya bakışlarını, algılamalarını yansıtan bu iki eser, modern sanat tarihi boyunca yorumlara ve çalışmalara konu olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The work, like almost all of our existential questions, is a question we are unsure of the answer to, a question we do not, in a sense, ask with the intention of finding one. The endlessly recurring dialectic between question and image perpetuates the work's existence. This work explores the imaginative relationship between Picasso's“The Family of Acrobats”and Rilke's“Fifth Duino Elegy,”two masterpieces whose permanence and universality have been clearly recognized. Pablo Picasso (1881-1973) produced works in a constant state of exploration and transformation, from Cubism to Modernism. After his early classical period, he produced works that can be considered within the movements of Cubism, Abstract Art, Expressionism, and even Surrealism. The Spanish painter Picasso's production between 1901 and 1906 encompasses the artist's Blue and Pink periods. In both periods, the subjects were chosen from those considered the lower strata of society (circus performers, clowns, jesters, street performers), but gradually the oppressive atmosphere of the Blue Period gave way to harmonious pink pastel tones and the prominent use of light. The masterpiece of the Pink Period is La Famille De Saltimbanques (The Family of Acrobats), painted in 1905. During the process of completing this painting, which depicts a family of traveling acrobats and their members, the artist regularly visited the“Medrano Traveling”circus, a frequent destination for many artists of the period, and conducted numerous studies. The traveling acrobats who performed their tricks on the city streets also came under the observation of Rainer Maria Rilke (1875-1926), one of the leading German lyric poets in Paris during the same period. These shared observations led the two artists to produce masterpieces in different fields. However, this study revealed that the most important factor in Rilke's completion of“Duino Elegies,”which shaped modern poetry, was the painting“The Family of Acrobats.”The inspiration Rilke drew from this work by Picasso, which he first saw in a gallery, was the most significant factor in the creation of“The Fifth Elegy.”The main purpose of this study is to conduct a comparative examination of these two masterpieces, which emerged from different semiotic fields. This examination focuses primarily on the relationship between the images used. It is observed that both artists sometimes approached each other in parallel, sometimes independently. Ultimately, it is possible to speak of a chain reaction extending from these numerous performing artists to the plastic arts and from there to the field of literature. The young Picasso inspired the poet Rilke, who was at the stage of his mastery, to complete his work (Duino Elegies) with a painting (The Family of Acrobats), produced with a visual concentration in his early years. These two works, which reveal the artists' inner worlds and reflect their perspectives and perceptions of the outside world in terms of the imagery used, continue to be the subject of interpretation and study throughout the history of modern art.