Fetal büyüme kısıtlılığı olan gebe hastalarda serum X box binding protein-1 seviyelerinin araştırılması
Investigation of serum X box binding protein-1 levels in pregnant patients with fetal growth restriction
- Tez No: 751938
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal Büyüme Kısıtlılığı, XBP-1, Endoplasmik Retikulum Stresi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Fetal büyüme kısıtlılığı (FGR) saptanan gebelerde maternal ve kord serum XBP-1 düzeyini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif vaka-kontrol çalışmasına, Ocak 2022- Mayıs 2022 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran, 24-41. gebelik haftaları arasında toplam 86 gebe dahil edildi. Ultrasonografik ölçümlere göre karın çevresi veya tahmini fetal ağırlığı 10. persentilin altında, izole FGR tanısı almış 43 gebe ve fetus çalışma grubunu; sağlıklı 43 gebe ve fetus kontrol grubunu oluşturdu. Gebelerin demografik verileri, klinik bulguları, fetal biyometrik ölçümleri sonuçları değerlendirildi. Maternal ve kord kanlarında serum XBP-1 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü ve iki grubun değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Maternal kan XBP-1 düzeyi FGR grubunda ortalama 1910,22±607,07 ng/l iken kontrol grubunda ortalama 1638,89±385,80 ng/l olarak tespit edildi (p=0,044). Kord kanı XBP-1 düzeyleri ise çalışma ve kontrol gruplarında sırasıyla ortalama 1837,72±942,67 ng/l ve 1346,14±664,09 ng/l (p=0,006) olarak bulundu. Maternal XBP-1 seviyeleri 1405 ng/l değeri ile %80 duyarlılık ve %60 özgüllük ile FGR'yi ayırt edebildiği tespit edildi. Kord kanı XBP-1 için ise 869,2 ng/l değeri %98 duyarlılık ve %67 özgüllük ile en iyi kesme değeridir. Sonuç: Çalışmada hem maternal hem de fetal umblikal kord kanlarında serum XBP-1 seviyelerinin fetal gelişme kısıtlılığı olan olgularda daha yüksek olduğu sonucu elde edildi. XBP-1'in metabolik yollardaki rolü ve hücresel fonksiyonları düşünüldüğünde oksidatif stres fetal büyüme kısıtlılığı patofizyolojizinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, büyüme kısıtlılığı ile doğan yenidoğanların gebelik süresince oksidatif strese daha çok maruz kaldığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to investigate the maternal and fetal cord serum XBP-1 levels in fetal growth restriction (FGR). Patients and Methods: This prospective case-control study included totally 86 pregnants who applied to Selçuk University Medical Faculty Hospital between the 24-41 weeks of gestation, from January 2022 to May 2022. Study group consisted of 43 pregnants who were diagnosed as isolated FGR with abdominal circumference (AC) and estimated of fetal weight (EFW)