İntrauterin gelişme kısıtlılığı ve gebelik yaşına göre küçük fetus tanısı alan gebelerde maternal serum vazohibin-1 ve vazohibin-2 düzeylerinin araştırılması
Investigation of maternal serum vasohibin-1 and vasohibin-2 levels in pregnancy diagnosis of intrauterin development restriction and small fetus according to gestational age
- Tez No: 742549
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Intrauterine growth restriction, small for gestational age fetuses, Vasohibin-1, Vasohibin-2
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: IUGR çeşitli perinatal sonuçları olan ve fetusun fetal yaşam süresinde ulaşması gereken yeterli gelişimi gösterememesi durumuna verilen isimdir. Çeşitli hastalıklara (gestasyonel diyabetes mellitus, preeklampsi vb.) sekonder gelişebilir veya daha sık izole halde de görülebilir. Fetal büyüme kısıtlaması için klinisyenler tanı koymada, izlemde ve terminolojide sıklıkla ayrılıklara düşmektedirler. Bu nedenle kadın doğum uzmanları tanı ve izlem ve doğum zamanlaması aşamasında belli başlı sorunlar yaşamaktadır. Vazohibin protein ailesi anjiogenezle ilişkili bir protein ilesidir. Literatürde vazohibin ve gebelik arasındaki iliişkiyi inceleyen birkaç çalışma olmasına rağmen IUGR tanılı gebelerde rolü henüz tam olarak araştırılmamıştır. Bu çalışmada, üçüncü trimesterde preeklampsi veya diğer hastalıkların eşlik etmediği izole fetal büyüme kısıtlılığı ile maternal serum Vazohibin-1 ve Vazohibin-2 düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Yöntemler: Kesitsel tipteki bu çalışma, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne Nisan 2022-Haziran 2022 tarihleri arasında başvuran 81 gebe ile yapıldı. Üçüncü trimesterde gestasyonel yaşa göre küçük bebek (SGA) tanısı almış 28 gebe, intrauterin gelişme kısıtlılığı (IUGR) tanısı alan 26 gebe ve aynı yaştaki 27 sağlıklı gebe çalışmaya dahil edildi. Çalışmada birincil sonuç olarak maternal serum Vazohibin-1 ve Vazohibin-2 düzeyleri açısından IUGR, SGA ve sağlıklı kontrol grupları karşılaştırıldı. Bulgular: En yüksek ortalama maternal serum Vazohibin-1 düzeyi 1391,38 ng/ml ile kontrol grubunda bulunurken, IUGR grubunda 1227,41 ng/ml ve SGA grubunda 1311,15 ng/ml olarak belirlendi. Üçüncü trimester maternal serum Vazohibin-1 düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel fark bulunmadı (p=0,139). En yüksek ortalama maternal serum Vazohibin-2 düzeyi 14.34 ng/ml ile kontrol grubunda bulunurken, IUGR grubunda 11,24 ng/ml ve SGA grubunda 11,86 ng/ml olarak belirlendi. Üçüncü trimester maternal serum Vazohibin-2 düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel fark bulunmadı (p=0,198). Sonuç: Sonuç olarak, maternal serum Vazohibin düzeyleri IUGR ve SGA'lı grupta sağlıklı kontrol grubuna göre IUGR şiddeti veya doğum ağırlığı ile maternal serum Vazohibin-1 ve Vazohibin-2 düzeyleri arasında bir ilişki saptanmadı. Henüz plasenta dokusunda yeterli sayıda araştırma olmamakla birlikte Vazohibin yolunun IUGR olgularında preeklampsi olgularından farklı olarak etkili olabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar kelime: İntrauterin gelişme kısıtlılığı, gebelik yaşına göre küçük fetuslar,Vazohibin-1, Vazohibin-2
Özet (Çeviri)
Objective: IUGR is the name given to the condition that has various perinatal consequences and the fetus does not show the adequate development that it should reach during fetal life. It may develop secondary to various diseases (gestational diabetes mellitus, preeclampsia, etc.) or more often in isolated form. Clinicians often differ in diagnosis, follow-up, and terminology for fetal growth restriction. For this reason, obstetricians experience certain problems during diagnosis and follow-up and delivery timing. The vasohibin protein family is a protein associated with angiogenesis. Although there are few studies in the literature examining the relationship between vasohibin and pregnancy, its role in pregnant women with IUGR has not been fully investigated yet. In this study, we aimed to investigate the relationship between isolated fetal growth restriction without preeclampsia or other diseases in the third trimester and maternal serum Vasohibin-1 and Vasohibin-2 levels. Methods: This cross-sectional study was conducted with 81 pregnant women who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic of Istanbul Ümraniye Training and Research Hospital between April 2022 and June 2022. 28 pregnant women diagnosed as small for gestational age (SGA) in the third trimester, 26 pregnant women diagnosed with intrauterine growth restriction (IUGR) and 27 healthy pregnant women of the same age were included in the study. In the study, IUGR, SGA and healthy control groups were compared in terms of maternal serum Vasohibin-1 and Vasohibin-2 levels as the primary outcome. Results: While the highest mean maternal serum Vasohibin-1 level was found in the control group with 1391.38 ng/ml, it was determined as 1227.41 ng/ml in the IUGR group and 1311.15 ng/ml in the SGA group. There was no statistical difference between the groups in terms of third trimester maternal serum Vasohibin-1 levels (p=0.139). While the highest mean maternal serum Vasohibin-2 level was found in the control group with 14.34 ng/ml, it was determined as 11.24 ng/ml in the IUGR group and 11.86 ng/ml in the SGA group. There was no statistical difference between the groups in terms of third trimester maternal serum Vasohibin-2 levels (p=0.198). Conclusion: In conclusion, no correlation was found between maternal serum Vasohibin levels and IUGR severity or birth weight in the IUGR and SGA group compared to the healthy control group, and maternal serum Vasohibin-1 and Vasohibin-2 levels. Although there is not enough research in placental tissue yet, we think that the Vasohibin pathway may be effective in IUGR cases, unlike preeclampsia cases.