Alkali ile aktive edilmiş cüruf harçlarında aktivatör tipi ve alkali dozajının alkali silika reaksiyonuna etkileri
Effects of activator type and alkali dosage on alkali silica reaction in alkali activated slag mortars
- Tez No: 950141
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN KARAHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkali aktivasyon, alkali silika reaksiyonu, yüksek fırın cürufu, Alkali activation, alkali silica reaction, blast furnace slag
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez çalışmasında, yüksek fırın cürufu esaslı alkali ile aktive edilmiş harç sistemlerinde, farklı tipte aktivatörler (sodyum metasilikat, sıvı sodyum silikat ve sodyum hidroksit) ve üç farklı sodyum (Na⁺) oranı (%6, %8 ve %10) kullanılarak alkali-silika reaksiyonunun etkileri araştırılmıştır. Deneylerde, Nevşehir ili sınırlarından geçen Kızılırmak Nehri kenarında bulunan iki farklı kum yıkama ve eleme tesisinden temin edilen ve yüksek reaktif silis içeriğine sahip doğal agregalar kullanılmış; referans karşılaştırma amacıyla Portland çimentosu ile üretilmiş harçlar değerlendirilmiştir. Hazırlanan harç numuneleri üzerinde işlenebilirlik, birim hacim ağırlık, su emme ve boşluk oranı, eğilme ve basınç dayanımı, ultrasonik atımlı dalga hızı, kılcal su emme katsayısı ve hızlandırılmış harç çubuğu deneyi (ASTM C1260) gerçekleştirilmiştir. Ayrıca içyapı karakterizasyonu amacıyla SEM ve XRD gibi analiz yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, tüm aktivatör türleri ve sodyum oranları için alkali ile aktive edilen sistemlerde harç çubuklarının alkali silika reaksiyonu kaynaklı boyca genleşmelerinin sınır değerlerinin altında kaldığı ve Portland çimentosu esaslı harçlara kıyasla daha düşük genleşme gösterdiği belirlenmiştir. En düşük genleşme, sıvı sodyum silikat ile aktive edilen ve %10 Na⁺ içeren sistemde elde edilmiştir. Bu bulgular, uygun aktivatör tipi ve sodyum içeriği ile birlikte kullanıldığında, cüruf esaslı alkali ile aktive harçların alkali-silika reaksiyonuna karşı daha dirençli ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir alternatif yapı malzemesi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of alkali-silica reaction were investigated in slag-based alkali-activated mortar systems produced using different types of activators (sodium metasilicate, liquid sodium silicate, and sodium hydroxide) and three different sodium (Na⁺) contents (6%, 8%, and 10%). In the experiments, natural aggregates with high reactive silica content were obtained from two different sand washing and screening plants located along the Kızılırmak River within the borders of Nevşehir province. For comparison purposes, mortars produced with Portland cement were used as the reference system. Various tests were performed on the prepared mortar specimens, including workability, unit weight, water absorption and porosity, flexural and compressive strength, ultrasonic pulse velocity, capillary water absorption coefficient, and accelerated mortar bar test (ASTM C1260). In addition, internal structure characterization was carried out using SEM and XRD analysis techniques. As a result of the study, it was determined that, for all types of activators and sodium contents, the length expansions of alkali-activated mortar bars due to alkali-silica reaction remained below the threshold limits and were lower than those of the reference mortars produced with Portland cement. The lowest expansion value was observed in the system activated with liquid sodium silicate containing 10% Na⁺. These findings indicate that slag-based alkali-activated mortars, when used with an appropriate activator type and sodium content, can offer enhanced resistance against alkali-silica reaction and may serve as a more environmentally sustainable alternative construction material.