Ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin matematik dersinde risk alma davranışları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişki
The relationship between secondary school 7th grade students' risk taking behaviours and problem solving skills in mathematics course
  1. Tez No: 950187
  2. Yazar: ŞEYMA NUR ORTAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİSU KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: akademik risk, problem çözme becerisi, matematik, academic risk, problem-solving skills, mathematics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Matematik, bireylerin mantıklı düşünme becerilerini, bilgiyi düzenlemeyi, analiz etmeyi, yorumlamayı, paylaşmayı, üretmeyi, tahmin yürütmeyi, problem çözmeyi ve doğru kararlar alma yeteneklerini geliştirebilmeyi sağlayabilir. Matematiksel düşünme, akıl yürütme becerilerinin temelini oluşturur ve aynı zamanda sadece bilişsel değil duyuşsal problem çözme, karar alma ve duyguları yönetmede de etkilidir. Matematiksel düşünme akıl yürütme becerilerinin temelini oluşturur ve aynı zamanda duyuşsal problem çözme, karar alma ve duyguları yönetmede de etkilidir. Bu çalışmada, ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinin matematik dersinde risk alma davranışları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkisi araştırılarak bilişsel ve duyuşsal özellikler bileştirilerek incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı, ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinin matematik odaklı risk alan davranış düzeylerini ve matematik problem çözme becerilerini belirlemek; öğrencilerin akademik risk alama davranışları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Belirlenen bu amaçlar doğrultusunda, çalışma nicel yöntemlerden ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Çalışma, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Eskişehir İli Merkez ilçelerinde bulunan ortaokullarda 7. Sınıf olarak öğrenim gören 395 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri Matematik Odaklı Risk Alma Ölçeği (MOARAÖ) ve Matematikte Problem Çözme Becerisi Ölçeği (MPÇBÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz ve t-testi, ANOVA testi, korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular, ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinin matematik dersinde akademik risk alma ve matematik problem çözme beceri düzeyleri orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak bulgular, risk alma davranışları ile problem çözme becerileri arasında yüksek düzeyde anlamlı ilişki olduğunu göstermektedir. Çalışmanın ölçeklerin alt boyutları arasındaki ilişkiler incelendiğinde güç işlemleri tercih etme ile problem çözmek için çaba harcama ve problem çözme aşamasında izlenen yol güçlü düzeyde anlamlı ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca başarısızlık sonrası olumsuzluk eğilimi ile güvenme ve başarısızlık sonrası toparlanma eğilimi ile çaba ve yol güçlü düzeyde anlamlı ilişki olduğu görülmektedir. Sonuçlar, ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinin matematik dersinde risk alma davranışları ile problem çözme beceri düzeyleri orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Bunun yanında öğrencilerin risk alma ve problem çözme becerileri arasında anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Risk alma davranışlarının alt boyutları ile problem çözme becerisinin alt boyutları arasında ilişkiler bulunmuştur. Öğrencilerin problem çözerken çaba göstermeleri, izledikleri yolların belli olması başarısızlık sonrası toparlanma eğilimi göstermeleri ile yüksek düzeyde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Problem çözerken öğrencilerin güven duymaları ile başarısızlık sonrası toparlanma eğilimi göstermeleri arasında orta düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bundan hareketle öğrencilerin başarısız çözümlere ulaştıklarındaki toparlanma süreçlerini problem çözme becerisi ile yüksek ilişki olduğu söylenebilir. Öğrencilerin problem çözme becerilerinin geliştirilmesi başarısız çözümlerden sonra toparlanma eğilimde olmalarını artırabilir. Öğrencilerin problem çözmede kendine güvenme düzeyleri ile başarısızlık sonrası olumsuzluk eğilimi arasında güçlü ilişki olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin başarısızlık yaşadıklarında kendilerine olan güvenleri sarsıldığı için başarısızlıklar sonrasında olumsuz eğilimler gösterebilmekte oldukları söylenebilir. Problem çözmek için çaba harcama ve problem çözmede izlenen yol ile güç işlemleri tercih etme arasında güçlü ilişki tespit edilmiştir. Öğrencilerin güç işlemleri tercih etme sıklığını arttırmak için problem çözme stratejileri geliştirilebilir ve çaba harcamalarını sağlayacak motivasyonlarını yükselten etkinlikler planlanabilir. Araştırma sonuçları, ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinin matematik dersinde risk alma davranışları ile problem çözme becerilerinin yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda araştırmacılar farklı kademelerde ve farklı derslerde akademik risk alma davranışları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi inceleyebilir. Öğretmenlere ise öğrencilerin davranış ve becerilerine katkı sağlamasına yönelik öğrencilerin kendilerini güvende hissettikleri sınıf ortamlarının tasarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Mathematics enhances individuals' logical thinking and problem-solving skills and supports them in organising, analysing, sharing, and generating knowledge. Mathematical thinking forms the basis of reasoning skills and is also effective not only in cognitive but also in affective problem solving, decision making and managing emotions. In this study, the relationship between risk-taking behaviour and problem-solving skills in mathematics lessons among 7th grade middle school students was examined, taking into account cognitive and affective characteristics. The aim of this study is to determine the levels of risk-taking behaviour and problem-solving skills in mathematics among 7th grade middle school students and to investigate the relationship between students' academic risk-taking behaviour and problem-solving skills. In line with these aims, the study was carried out using a correlational survey model, one of the quantitative methods. The study was conducted with 395 7th grade students in secondary schools in the central districts of Eskişehir Province in the 2024-2025 academic year. The study data were collected using Mathematics Oriented Risk-Taking Scale and the Problem-Solving Ability in Mathematics Scale. The data were analysed using standard deviation, mean, kurtosis, skewness, and correlation analysis. The results of the study showed that 7th grade middle school students' academic risk-taking and problem-solving skills in mathematics were at an intermediate level. In addition, a high level of significant correlation was determined between risk-taking behaviour and problem-solving skills. When examining the relationships between the subscales of the study, it is found that there is a strong significant relationship between preferring power transactions and exerting effort to solve problems, as well as the path followed during the problem-solving stage. Additionally, it is found that there is a strong significant relationship between the tendency to feel negative after failure and the tendency to trust, as well as the tendency to recover after failure and the effort and path followed. The results showed that 7th grade middle school students' risk-taking behaviour in mathematics lessons and problem-solving skill levels were at an intermediate level. In addition, a significant relationship was found between students' risk-taking and problem-solving skills. Relationships were found between the sub-dimensions of risk-taking behaviour and the sub-dimensions of problem-solving skills. It has been determined that students' efforts in solving problems, the clarity of the paths they follow, and their tendency to recover after failure are highly correlated. It has been found that there is a moderate correlation between students' confidence in problem solving and their tendency to recover after failure. Based on this, it can be said that there is a high correlation between students' recovery processes when they encounter unsuccessful solutions and their problem-solving skills. Developing students' problem-solving skills can increase their tendency to recover after unsuccessful solutions. It has been determined that there is a strong relationship between students' confidence levels in problem solving and their tendency to feel negative after failure. It can be said that when students experience failure, their confidence in themselves is shaken, and they may exhibit negative tendencies after failure. A strong relationship has been found between the effort expended in problem solving, the path followed in problem solving, and the preference for power operations. Problem-solving strategies can be developed to increase the frequency with which students prefer power operations, and activities that enhance their motivation to exert effort can be planned. The research results show that 7th grade middle school students have high levels of risk-taking behaviour and problem-solving skills in mathematics. Based on these results, researchers can examine the relationship between academic risk-taking behaviour and problem-solving skills at different levels and in different subjects. Teachers are advised to design classroom environments where students feel safe in order to contribute to their behaviour and skills.